Menu
Inloggen

Wandelen, fietsen, zwemmen en andere fysieke sporten helpen om je lichaam in goede conditie te houden. Ook als je ouder wordt. Op dezelfde manier zorgt het spelen van online spelletjes die een beroep doen op je denkvermogen en geheugen, dat je hersenen fit blijven.

Dat blijkt uit vorige week gepubliceerd onderzoek van King’s College London. Aan dit onderzoek deden bijna 7.000 proefpersonen mee in de leeftijd van 50 jaar en ouder. Bijna 3.000 van hen waren ouder dan 60 jaar. Zij hadden op het moment dat ze aan het experiment meededen geen geheugenproblemen of problemen met hun cognitieve vaardigheden.

Hersenen trainen

Van de onderzoeksgroep speelde een deel gedurende een halfjaar online spelletjes – zo vaak als ze maar wilden en tien minuten per keer. Daarmee trainden ze hun hersenen. Het andere deel van de groep voerde op internet eenvoudige zoekopdrachten uit. Aan het begin van het onderzoek, na een kwartaal en na een halfjaar werden alle deelnemers aan het experiment onderzocht met behulp van medisch erkende cognitieve testen.

Beter scoren

Na een halfjaar bleek de groep die de online spelletjes had gespeeld beter te scoren op de vaardigheden redeneren en verbaal leren. De groep van 60 jaar en ouder werd beter in het uitvoeren van dagelijkse taken. Als je minstens vijf keer per week de online ‘braintraining’ deed, had dat het grootste effect.

Denksporten

Of de positieve effecten van het spelen van de online spelletjes ook opgaan voor denksporten als schaken, dammen en kaarten, is in het onderzoek niet bekeken, maar aangezien je ook met deze sporten je hersenen traint zou dit zomaar eens een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Een goede reden dus om een actieve wandeling af te wisselen met een potje dammen of een uurtje baantjes zwemmen met bijvoorbeeld een spelletje bridge.

Dementie

In een langer durende studie gaan de onderzoekers nu uitzoeken wat de effecten van hersentraining op de lange termijn zijn en of de spelletjes kunnen helpen om dementie te voorkomen.

Bron: http://www.jamda.com

Foto: Shutterstock

  • Redactie
45+
65+
Denksport