Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Vijf gekleurde ballen op de biljarttafel. Net als bij darts een countdown naar 0. Voor beginners een leuk spel om te spelen omdat je makkelijk punten haalt. Voor betere spelers is het de uitdaging om een 13 te schieten. Je speelt om de beurt en het gaat snel! Je score houd je bij met de 5-Ball app of met het scorebord dat ook bij darts wordt gebruikt.

undefined

Iedereen kan het

Iedereen kan 5-Ball spelen, als je maar groot genoeg bent om boven de biljarttafel uit te komen. “Het is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor feestjes en huistoernooien”, vertelt Nynke Lely van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. “De spelregels passen op een A5 en scheidsrechters zijn overbodig. Met formats als 5-Ball wil de KNBB uitbaters van horecagelegenheden ondersteunen om meer rendement uit het biljart te halen. Voor biljartlokaliteiten is 5-Ball een middel om biljart te promoten. En voor pool- en snookerzalen is 5-Ball een leuk alternatief voor pool op de biljarttafel in het uitgaanscircuit. De KNBB zet in haar nieuwe beleid de zaalhouders centraal!”

Toernooi

Tijdens de pilot in Roosendaal wordt bij de lokaliteiten een ABC-format gespeeld: in poules eerst tegen elkaar, waarna de betere spelers het tegen elkaar opnemen (A) en de minder goede spelers het tegen elkaar opnemen (B). Ieder huistoernooi levert een winnaar A en een winnaar B. Deze winnaars spelen op 20 december op hun eigen niveau om het 5-Ball kampioenschap van Roosendaal. Je kan aan één toernooi meedoen, maar je mag natuurlijk ook aan meerdere toernooien meedoen. De hoogste score telt.

13 punten!

In het eerste pilotweekend in Roosendaal werd al iets leuks ontdekt. “Waar je bij darts de 180 hebt, is dat bij 5-Ball de 13”, vertelt Nynke. “Ook voor de meer ervaren biljarters is het echt een uitdaging om in één keer dertien punten te maken. We zijn nu aan het kijken of we daar iets leuks mee kunnen doen: dat je bijvoorbeeld een drankje krijgt bij dertien punten.”

undefined

Meedoen?

Woon je in de buurt van Roosendaal, dan kun je nog meedoen aan de 5-Ball-toernooien. Kijk op www.5ball.nl voor data en locaties of schrijf je in aan de bar van de lokaliteit.

Foto header: Shutterstock

Foto in tekst: KNBB

  • Datum: 17-11-2015
#Evenementen #Voordevereniging

Lees ook