Pas op voor doping: voedingssupplementen niet altijd onschuldig

De Dopingautoriteit heeft 66 supplementen onder de loep genomen die zich richten op gewichtsverlies/vetverbranding, het versterken van je spieren, het krijgen van meer energie of hormoonregulatie. Al deze voedingssupplementen kun je zonder recept online bestellen bij Nederlandse websites. In 38 procent van de supplementen werden dopingstoffen gevonden, terwijl dat niet op het etiket stond.

Gevaarlijk voor je gezondheid

Die supplementen met dopingstoffen kun je indelen in twee groepen: een groep van supplementen waarin de concentratie doping erg laag was en waarmee je gezondheid niet meteen gevaar loopt en een groep waarbij de concentratie dopingstoffen hoog was en wel gevaarlijk voor je gezondheid. Bij de eerste groep lopen vooral topsporters risico, omdat zij door het gebruik van deze supplementen positief kunnen testen op doping. Bij de tweede groep moet je ook als recreatieve sporter goed oppassen.

Vervuiling

“Het onderzoek is gedaan in het kader van de top- en wedstrijdsport, waar men te maken heeft met dopingcontroles”, vertelt Hans Wassink, voorlichter breedtesport van de Dopingautoriteit. “Het probleem van vervuilen en spiken – waarbij een supplement een dopinggeduide stof bevat die er doelbewust in is gestopt zonder het op de verpakking te vermelden – is voor die groep nog net even urgenter, want een vervuiling met een dopinggeduide stof hoeft nog geen gezondheidsprobleem te vormen, maar je kan er wel positief door testen.”

“Vervuilingen geven natuurlijk wel te denken over hoe proper die productie van supplementen nu eigenlijk is”, vervolgt Hans. “Gezondheidsschade is natuurlijk iets dat beide groepen, zowel wedstrijdsporters als recreatieve fitnessers, in gelijke mate aangaat.”

Verbieden

In drie gevallen waren de concentraties doping in de onderzochte voedingssupplementen zo hoog dat de Dopingautoriteit aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft gevraagd om ze in Nederland te verbieden. Het gaat om de middelen Lipo-bolic, Blackbombs en Noxpump. Als je deze supplementen gebruikt kun je last krijgen van hoge bloeddruk, een onrustig gevoel, hoofdpijn, hartkloppingen, hart- en leverschade, waanideeën, psychoses en erectieproblemen.

Check het

Voor welke voedingssupplementen je nog meer moet oppassen is niet bekend, want het onderzoek van de Dopingautoriteit is geanonimiseerd. Wel kun je online op een lijst van de Dopingautoriteit checken of het middel dat jij gebruikt veilig is en welke bestanddelen erin zitten. Deze lijst is echter verre van compleet, mede omdat fabrikanten zichzelf moeten aanmelden en zelf moeten betalen voor het onderzoek naar het supplement. Kijk dus altijd goed uit welk voedingssupplement je gebruikt en bedenk goed of je met training en gewone, gezonde voeding hetzelfde resultaat kunt bereiken als met een supplement. 

Bronnen: RTL Nieuws en de Dopingautoriteit

Foto: Shutterstock