Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

In het onderzoek, uitgevoerd in 2013, volgde Bas 1.700 beginnende hardlopers die meededen aan de Start to Run-cursus van de Atletiekunie, om inzicht te krijgen in de risicofactoren voor een blessure. Voorafgaand aan het onderzoek werd de deelnemers gevraagd naar persoonskenmerken, sport- en blessureverleden, gezondheid en hoe actief ze waren in het dagelijks leven. Na 6, 12, 24 en 52 weken kregen zij deze vragen nog een keer voorgelegd.

Pijntjes

De deelnemers aan het onderzoek hielden ook de duur en intensiteit van elke looptraining bij in een logboek. Ze schreven op of ze last hadden van pijntjes, of die het gevolg waren van het hardlopen en of ze invloed hadden op de training. Had een loper drie trainingen achter elkaar niet of minder hardgelopen als gevolg van pijn veroorzaakt door het hardlopen, dan werd dit als een blessure beschouwd. 

Gebrek aan ervaring

Na zes weken Start to Run-cursus, waarbij het einddoel is om 20 tot 25 minuten achter elkaar te kunnen hardlopen, had bijna elf procent van de deelnemers een blessure opgelopen, waarvan het grootste deel in de knie. Risicofactoren voor het ontstaan van een blessure bleken gebrek aan hardloopervaring, vroegere klachten aan het bewegingsapparaat, een hogere leeftijd en een hogere BMI.

Geleidelijker opvoeren

Na het onderzoek van Bas heeft de Atletiekunie de duur van de Start to Run-cursus met een week verlengd. “In de tijd dat het onderzoek plaatsvond was Start to Run een programma van zes weken met één keer per week een groepstraining onder begeleiding van een trainer en één tot twee keer per week een huiswerktraining”, vertelt Patrick Aris van de Atletiekunie. “Uit het onderzoek bleek dat de uitval in week 2 en 3 het grootst was. Mede naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek hebben wij Start to Run met een week verlengd om de belasting wat geleidelijker op te voeren.”

Minder uitval

En dat heeft effect. Patrick: “Het heeft geleid tot een lager percentage uitvallers. De uitval door blessures bij Start to Run was dit voorjaar nog maar zeven procent, ongekend laag voor een beginnerscursus. Bij veel beginnerscursussen ligt dat percentage op twintig procent of hoger.”

Einddoel

Naast de rustigere opbouw heeft de Atletiekunie ook een aanpassing gedaan in het aantal huiswerktrainingen. “De tweede optionele huiswerktraining doe je nu alleen nog maar in overleg met de trainer. Samen bekijk je of je het aankunt. Gevolgen heeft dat niet: de cursus is zo opgebouwd dat je ook met twee trainingen per week je einddoel kunt halen. Start to Run is dan ook de meest verantwoorde en veilige hardloopcursus van Nederland. En samen hardlopen is veel leuker.”

Foto: Shutterstock

  • Datum: 13-11-2015
#Blessures #Hardlopen #Preventie

Lees ook