In de koelkast: ja of nee?

Voor twaalf veelgebruikte producten zie je op de sticker van het Voedingscentrum, die je op de deur van je koelkast of op de groentela in je koelkast plakt, wat je beter wel en niet koel kunt bewaren. Het gaat om de twaalf producten waarover bij consumenten de meeste twijfels bestaan en waarop je dus de meeste winst kunt boeken door ze goed te bewaren.

Drie weken langer

Het eten van een appel voor het sporten bijvoorbeeld kan je uithoudingsvermogen verbeteren. Die appels kun je vanuit de boodschappentas toch prima op de fruitschaal leggen? Klopt, maar als je ze in de koelkast bewaart, blijven ze drie weken langer goed.

Tomaten en citrusvruchten

Andere groenten en fruitsoorten kun je juist beter buiten de koelkast bewaren. Tomaten bijvoorbeeld hebben last van zogenaamd koudebederf. Als je ze in de koelkast bewaart drogen ze uit en verliezen ze hun smaak. Citrusvruchten blijven gemiddeld twee weken goed als je ze op een koele en donkere plek bewaart, buiten de koelkast. En ook je wortels en komkommer kun je beter buiten de koelkast bewaren.

Eieren in de koelkast

Druiven, aardbeien en broccoli bewaar je juist wel in de koelkast, net als je doosje eieren. Door de koude temperatuur blijven ze niet alleen langer vers, maar zorg je ook dat de groei van bacteriƫn geremd wordt. Door de eieren in hun doosje in de koelkast te zetten drogen ze minder snel uit dan wanneer je ze er los in legt. Zo loop je minder risico dat de eieren die je in je sportmaaltijd wilt gebruiken niet meer houdbaar zijn.

Gratis in de supermarkt

De sticker met handige koelkastweetjes is van 9 tot 27 november gratis verkrijgbaar op de groenteafdeling in supermarktketens Jumbo, Plus, Dirk, Dekamarkt en Coop. Hij is ook te bestellen via de webshop van het Voedingscentrum.

Bron: Voedingscentrum

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 16-11-2015