Hoe train ik het slimst met tegenwind?

Wind hoort net zo bij Nederland als koeien, molens en schaatsen. Maar de ene windkracht is de andere niet, en fietsen bij windkracht 8 is wel even wat anders dan bij windkracht 4. Hoe harder het waait, hoe meer kracht je nodig hebt om tegen de wind in te fietsen. Deze zes tips helpen je om sneller vooruit te komen.

1. Blijf ontspannen

Wring je op je fiets niet in allerlei bochten om maar tegen de wind in te stoempen, maar blijf relaxed op het zadel zitten. Laat je benen het werk doen en houd je bovenlichaam stil. Ga je wel met je hele lichaam bewegen, dan verbruik je veel extra energie die je bij flinke tegenwind wel beter kunt gebruiken.

2. Fiets samen

Bij harde wind kun je het beste samen met anderen gaan fietsen, zodat je je af en toe even kunt verschuilen achter je trainingsmaatje; en hij of zij achter jou. Wist je dat het fietsen in de slipstream van iemand anders je wel dertig procent kan schelen in energieverbruik? In een groepje is het midden de beste plek om te fietsen. Daar kun je zelfs wel vijftig procent energie besparen ten opzichte van wanneer je alleen rijdt.

3. Check je banden

Goed opgepompte banden veren minder en zorgen voor een lagere weerstand. Pomp je banden vol met wind dus.

4. Geen wapperende kleding

Als het flink waait en je draagt bijvoorbeeld een regenjack dat alle kanten op wappert, dan fungeert dat als een soort remparachute. Daardoor kom je nog minder goed vooruit. Je kunt daarom beter een strakke en gladde outfit dragen die je ook nog goed warm houdt – en droog als het regent.

5. Maak je klein

Ook je houding op de fiets bepaalt hoeveel weerstand je van de wind ondervindt. Hoe kleiner je jezelf maakt, hoe sneller je gaat. Lukt het je om je handen onder in de beugels van je racefiets te houden, dan scheelt dit tot wel drie kilometer per uur in snelheid.

6. Kijk om je heen

Komt er een tegenligger of een oversteekpunt aan? Let dan goed op en probeer te voorkomen dat je op de rem moet. Iedere keer dat het nodig is om te remmen raak je snelheid kwijt, en in de wind kost het nog eens extra energie om je tempo weer terug te vinden.

Bron: Milesandmore.nl en Fietsersbond.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 19-11-2015