Geen losse veters meer met ClickTights

Afgelopen zondag liep de Keniaanse topatleet Wilson Kipsang naar de vierde tijd in de marathon van New York met ClickTights aan zijn schoenen, een innovatie die knopen strikken en losmaken overbodig maakt. De ClickTight is een veterklemsysteem dat ervoor zorgt dat je schoenveters tijdens het hardlopen niet los kunnen gaan.

Go time

“Het is de grootste nachtmerrie van iedere atleet om tijdens een belangrijke wedstrijd onnodig tijd te verliezen met het opnieuw strikken van veters”, vertelt Wilson. “Vandaar dat het merendeel met dubbele knopen loopt die weer losgemaakt moeten worden. Iedere keer als ik de ‘Click’ hoor is het go time.”

Veters op hun plek

De ClickTight is een uitvinding van de 35-jarige Nederlander Jurriën Theuvenet. Hij kwam op het idee toen hij tijdens het surfen merkte dat de veters in zijn zwembroek telkens los gingen zitten. Als alternatief voor de dubbele knoop en om genante voorvallen te voorkomen bedacht hij een systeem waarmee de veters in zijn zwembroek goed op hun plek bleven zitten.

Crowdfunding

Hardloopvrienden van Jurriën waren zo enthousiast over zijn vinding dat ze vroegen of ze het prototype mochten gebruiken voor de veters van hun loopschoenen. Met een crowdfundingsactie via Kickstarter bracht Jurriën vervolgens financiering bijeen om zijn product groter op de markt te brengen.

Nu voor iedereen

Na twee jaar van uitgebreid onderzoek en tests door verschillende topatleten en recreatieve hardlopers zijn de ClickTights, waarvan het ontwerp geïnspireerd is op de natuur, nu voor iedereen verkrijgbaar. Je vindt ze onder andere in de webshop op de website van ClickTight.

Bronnen: ClickTight, Knack.be en Nieuwsbank

Publicatiedatum: 06-11-2015