Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Voor veel wielrenners en skiërs is het dragen van een helm tijdens het sporten de gewoonste zaak van de wereld. En sinds september verplicht de KNSB het dragen van een helm ook voor marathonschaatsers die meedoen aan landelijke wedstrijden. Maar ook voor jou als recreatieve schaatser is het goed om je te verdiepen in het dragen van een helm.

Draag een schaatshelm

De Schaatsschool op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam, één van de drukste ijsbanen van Nederland, helpt daar een handje bij. Het is de eerste schaatsschool die haar instructeurs inzet als ambassadeur om het dragen van een helm onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Als je zelf geen schaatshelm hebt, kun je er in de winkel op de ijsbaan eentje huren.

Voorbeeldfunctie

Vorig schaatsseizoen deed De Schaatsschool al een pilot waarbij een aantal instructeurs vrijwillig een helm droeg met als resultaat dat cursisten ook een helm kochten en gingen dragen. Vanaf dit seizoen zijn alle meer dan honderd instructeurs standaard uitgerust met een schaatshelm om zo het goede voorbeeld te geven.

Trend

“Met onze schaatsinstructeurs als voorbeeld hopen wij meer mensen bewust te maken van veiligheid en het dragen van een helm tijdens het schaatsen”, vertelt Gert-Jan Veenstra, mede-eigenaar van De Schaatsschool. “De ‘trend’ willen wij voortzetten en wij hopen met deze standaarduitrusting van onze instructeurs nog meer cursisten en recreatieve schaatsers te bereiken. Niet alleen voor fietsers en wintersporters is het dragen van een helm relevant, maar ook binnen de schaatssport.”

Mooie en veilige sport

De KNSB gaat zich na het invoeren van de helmplicht voor marathonschaatsers nu ook richten op het vergroten van de veiligheid voor schaatsers die recreatief hun baantjes rijden. “De schaatssport biedt mensen van jong tot oud plezier. De KNSB vindt veiligheid belangrijk, omdat de sport net als vele andere sporten risico’s met zich meebrengt”, vertelt Pieter Clausing, manager Sportontwikkeling bij de KNSB. “Na de invoering van de helmplicht in de nationale marathonwedstrijden gaan we komende periode samen met partners kijken hoe we de veiligheid voor recreatieve schaatsers verder kunnen vergroten. We zijn blij met de schaatsers en partners die hun verantwoordelijkheid nemen. We juichen het initiatief van De Schaatsschool dan ook toe. Met elkaar werken we aan een mooie en veilige sport.”

Foto: Shutterstock

  • Datum: 02-11-2015
#Veiligheid #Materiaal #Trends #Schaatsen

Lees ook