Ga met langdurig blessureleed naar een sportarts

Goed nieuws voor iedereen met een sportblessure! Sporters die door hun huisarts naar een sportarts worden verwezen, krijgen vanaf 1 januari de kosten vergoed vanuit hun basisverzekering.

Wat doet een sportarts eigenlijk?

Sportartsen weten alles over het bewegingsapparaat van de mens. Klachten over pijn in de schouders, rug, heup, knie of enkel kunnen redenen zijn voor de huisarts om naar een sportarts door te verwijzen. Maar ook onverklaarbaar grote vermoeidheid bij inspanning kan reden zijn om naar een sportarts te gaan.

Daarnaast begeleidt een sportarts mensen die voor het eerst óf opnieuw gaan sporten. Vooral voor de leeftijdsgroep 35+ is een bezoek aan de sportarts een verstandig begin.

Verder zijn er natuurlijk redenen voor een bezoek aan een sportarts die direct met sport samenhangen: een blessure die telkens weer de kop opsteekt, een door een sportbond vereiste medische keuring of een goed doordacht revalidatieprogramma.

Officieel erkend

Sinds 1 juli 2014 is sportgeneeskunde officieel erkend als medisch specialisme. Dat heeft als prettige bijkomstigheid dat je tegenwoordig voor eventueel aanvullend onderzoek niet meer terug hoeft naar je huisarts. Een sportarts kan je rechtstreeks doorverwijzen voor het laten maken van een MRI-scan, een röntgenfoto of het laten uitvoeren van bloedonderzoek.

Vanaf 1 januari 2016 gaan ook de zorgverzekeraars mee in die erkenning en vergoeden zij de kosten. Dat ziet er als volgt uit: 

  1. Blessureconsulten uitgevoerd door een sportarts worden vergoed vanuit de basisverzekering, een verwijzing van de huisarts is noodzakelijk.
  2. Sportmedische onderzoeken gericht op beantwoording van een zorgvraag (denk aan revalidatie bij chronisch zieken) of met insteek inspanningsdiagnostiek bij inspanningsgebonden klachten, worden via de basisverzekering vergoed. Ook hiervoor is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk.
  3. Sportmedische onderzoeken door een sportarts (de zogeheten ‘sportkeuringen’) met als doel louter screening of prestatieverbetering moeten door de sporters zelf worden betaald (of als hij hiervoor aanvullend verzekerd is via zijn zorgverzekeraar). Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts vereist.

Campagne

Onder het motto ‘Nog steeds last van die blessure?’ is de Vereniging voor Sportgeneeskunde deze week een voorlichtingscampagne gestart. Die is in eerste instantie gericht op huisartsen, omdat zij zich nog lang niet allemaal bewust zijn van de nieuwe mogelijkheden die vanaf aankomend kalenderjaar gelden. Ruim 4.500 huisartsenpraktijken ontvangen een informatiepakket met daarin een informatieve brief, een poster en een set flyers voor in de wachtkamer.

Meer informatie

Staat jouw blessure je sportplezier al veel te lang in de weg? Wacht dan niet tot je huisarts er zelf over begint, vraag gewoon zelf om een verwijzing naar een erkend sportarts!

Wil je meer weten over sportzorg in het basispakket? Ben je op zoek naar betrouwbare informatie over het voorkomen en behandelen van sportblessures? Kijk dan op Sportzorg.nl.

 

Bron: Sportzorg.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 22-11-2015