Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

In Nederland is overgewicht een groeiend probleem. Uit een landelijke groeistudie van TNO in 2010 bleek dat één op de zeven Nederlandse kinderen last heeft van overgewicht of obesitas. Sinds 1980 is het aantal kinderen met overgewicht zelfs meer dan verdubbeld.

Gym

Kinderen in het basisonderwijs zitten bijna de hele dag stil. Ze krijgen maar twee à drie uur per week gym. Uit onderzoek is gebleken dat voor kinderen die op jonge leeftijd te zwaar zijn het risico een stuk groter is dat ze ook later last hebben van overgewicht en chronische ziekten ontwikkelen.

Fit & Vaardig

Om dit probleem tegen te gaan ontwikkelden onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen het programma Fit & Vaardig. Tijdens de Fit & Vaardig-lessen, die driemaal per week een halfuur duren, krijgen de leerlingen al bewegend les in rekenen en taal.

 

De kinderen springen en joggen in de klas, terwijl op een digibord opdrachten verschijnen. De leerlingen geven antwoord op de gestelde vragen door een beweging te maken. Zo spellen ze bijvoorbeeld een woord door een sprong te maken bij elke uitgesproken letter. Tussen de opdrachten door doen ze een basisbeweging, zoals joggen.

BMI

De lessen vormen niet alleen een prima uitlaatklep voor kinderen met een flinke dosis energie, ze zijn ook gewoon heel goed voor de gezondheid van de leerlingen. De Body Mass Index (BMI) – waarmee een gezond gewicht wordt berekend – van leerlingen die sprongen in de klas bleek na een jaar gelijk te zijn gebleven, waar die van de passieve leerlingen juist was toegenomen. Ook leerden de leerlingen beter rekenen en spellen én konden zij zich beter concentreren.

Kies voor gezond!

Bewegen tijdens de les heeft dus een positieve invloed op schoolgaande kinderen. Het kan overgewicht tegengaan en zorgt voor betere prestaties op school.

Wil jij ook meer actie in de klas? Of zou je graag zien dat je kind meer beweegt onder schooltijd? Spreek dan de leerkracht gewoon eens aan. Er zijn naast Fit & Vaardig nog veel meer initiatieven die inspelen op een gezonde leefstijl voor kinderen. Zoals Lekker Fit!, een lespakket voor het basisonderwijs dat zich richt op het belang van gezonde voeding, voldoende beweging en het maken van gezonde keuzes.

Wie weet is het in de toekomst dus verleden tijd dat kinderen alleen tijdens de pauzes in beweging komen, en zijn ze ook tijdens de les al actief bezig.

Bronnen: AD.nl, NRO en TNO

Foto: Shutterstock

  • Datum: 08-11-2015
#Kinderen #Bewegen #Prestatieverbetering #Overgewicht

Lees ook