Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Mist, storm, temperaturen onder het vriespunt: het zijn een paar weersomstandigheden waar je als roeier in het najaar en de winter mee te maken kunt krijgen. Toch kan roeien in de winter over het algemeen heel goed. Er is vaak weinig scheepvaart op het water en als je je goed aankleedt, heb je ook weinig last van de kou.

Kleding

Je kunt beter een paar dunne lagen kleding dragen dan bijvoorbeeld één dikke trui. Wollen of thermokleding met een dun waterproof jack is voor roeiers heel geschikt. Het is belangrijk dat je onderrug, hoofd, polsen, voeten en hals goed beschermd zijn tegen de kou. Is het echt koud, dan is het verstandig om ook een muts, handschoenen en een wind- en waterdicht jack en dito broek te dragen. Je polsen kun je beschermen met afgeknipte sokboorden.

Niet in je eentje

Verder is het erg belangrijk om in de winter niet in je eentje het water op te gaan en om felgekleurde of opvallende kleding te dragen waarmee je goed zichtbaar bent voor je mederoeiers. Sla je met je boot om, dan kunnen de gevolgen immers veel ernstiger zijn dan bij mooi zomerweer.

Onderkoeld

In de wintermaanden kan water gemakkelijk kouder dan 5 graden Celsius worden. Bij die temperatuur ben je binnen een kwartier onderkoeld. Raak je te water, zwem dan zo snel mogelijk naar de kant en gebruik je boot als drijflichaam. Hoos aan de kant wat water uit je boot, klim er daar pas weer in en vaar dan voorzichtig terug naar het punt waar je was gebleven.

IJs en mist

Blijf als je in de winter gaat roeien in elk geval binnen twintig meter van de kant en check vooraf altijd het weerbericht. Een algemeen vaarverbod geldt onder andere bij vorst en als er ijs op het water ligt. Als goede vuistregel voor roeien als het mistig is, geldt dat je minimaal nog 300 meter moet kunnen zien. Schepen in de beroepsvaart gaan meestal langzamer varen bij mist, maar daardoor hoor je ze ook later aankomen.

Bronnen: Rvrijnland.nl en Asserroeiclub.nl

Foto: BluIz60 / Shutterstock.com

  • Datum: 29-10-2015
#Vraagenantwoord #Voorbereiding #Veiligheid #Roeien #Materiaal

Lees ook