Tip van de week: herken een fout supplement

In de wereld van de voedingssupplementen is gezond wantrouwen op z’n plaats. Enthousiaste reacties van gebruikers op de website van de makers van het supplement zouden wel eens flink overdreven kunnen zijn. En kreten als ‘wetenschappelijk bewezen en ‘klinisch getest’ kun je beter ook maar niet voor zoete koek slikken.

Alarmbellen

De experts van Eigenkracht.nl helpen je 'mogelijk fout' van 'goed voor goud' te onderscheiden. Zij zetten vijf aandachtspunten voor je op een rij die op z’n minst een alarmbelletje moeten doen afgaan:

1. Het aantal ingrediënten

Hoe meer bestanddelen, hoe meer argwaan je moet hebben – dat is een prima vuistregel die je kunt toepassen bij het op waarde schatten van voedingssupplementen. Is er volgens de verpakking sprake van een groot aantal actieve stoffen, dan is elk van die stoffen vermoedelijk in heel lage concentratie aanwezig. Zelfs zo laag, dat de werkzaamheid van de stof betwijfeld kan worden. Een typisch gevalletje ‘Meer van minder’.

2. Propietary blends

Sommige supplementen bevatten een propietary blend: een mengsel van stoffen waarvan de makers de precieze samenstelling niet willen prijsgeven. Ze vertellen wel hoeveel gram er van een stof gebruikt is, maar niet in welke combinatie. Het effect is gelijk aan dat van het onder 1 beschreven effect van te veel ingrediënten.

3. Exotische extracten

Makers van foute supplementen zoeken naar wondermiddelen in allerlei vreemde planten. Hoe exotischer, hoe beter. Zij beweren vervolgens dat een extract van die plant eenzelfde werking heeft op de mens als het heeft in een reageerbuisje of op een proefdier. Dat is echter vaker niet dan wel het geval, al was het maar omdat mensen de stoffen uit planten minder goed opnemen dan laboratoriumdieren. Ook zijn de concentraties gebruikt in dierproeven veel hoger dan wat je in een supplement tegenkomt. En dat is misschien maar goed ook!

4. Ongewone vormen van bekende stoffen

Supplementenmakers strooien je zand in de ogen door je allerlei verbeterde versies te verkopen van stoffen waarvan het effect al bewezen is. Of die claim ‘verbeterde versie’ terecht is, is – een uitzondering daargelaten – eigenlijk niet bekend.

5. Onwaarschijnlijke namen

Als je de meest ingewikkelde namen aantreft op de verpakking, die je vooral doen denken aan scheikundige formules, dan is dat vaak om iets te verhullen. Namelijk dat het stiekem gewoon om gedroogde planten gaat of iets dergelijks. Of om je te doen geloven dat het hier om een nieuw supplement gaat in plaats van een in de media bekritiseerd bestanddeel.

Lees de etiketten dus goed en gebruik je verstand. Er is niks mis met een gezonde dosis wantrouwen!

Meer informatie?

Wil je meer weten over het gebruik van supplementen? Breng dan regelmatig een bezoekje aan Eigenkracht.nl. Daar vind je veel nuttige informatie over voedingssupplementen. 

Bron: Eigenkracht.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 18-10-2015