Sporten effectief tegen vermoeidheid bij reumapatiënten

Zeker veertig procent van de patiënten met reumatoïde artritis (RA) heeft last van ernstige vermoeidheid. Dat heeft grote gevolgen voor hun kwaliteit van leven. Door de vermoeidheid bewegen ze steeds minder en daardoor raken ze nog meer vermoeid. Het wordt een vicieuze cirkel, waar reumapatiënten maar moeilijk uit kunnen komen.

Oorzaken

Recent onderzoek laat zien dat reumapatiënten deze cirkel kunnen doorbreken door meer lichaamsbeweging. Sanne Rongen-van Dartel van het Radboudumc onderzocht waardoor de vermoeidheid ontstaat en ontdekte dat pijn, angst en depressie, een geringe zelfovertuiging, slecht slapen en slecht lichamelijk functioneren de belangrijkste – ook onderling samenhangende – oorzaken zijn. Behandel je deze factoren, dan neemt de vermoeidheid af. 

De cirkel doorbreken

Maar hoe te behandelen? Cognitieve gedragstherapie – een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie – werkt heel goed bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom, maar heeft een veel kleiner effect bij reumapatiënten. Meer lichaamsbeweging kan een goede aanvulling zijn. Die lichaamsbeweging kan bestaan uit dagelijkse lichamelijke beweging, maar ook inspanningsprogramma’s onder begeleiding, gericht op verbetering van de fitheid lijken goed te werken tegen vermoeidheid. Door meer lichaamsbeweging kan de vicieuze cirkel doorbroken worden.

Intensieve sporten

Bekend was al dat door beweging de algemene conditie van reumapatiënten kan verbeteren en de ziekteactiviteit kan afnemen, zonder dat het schadelijk is voor de gewrichten. Het verschil tussen ‘gewone’ dagelijkse lichaamsbeweging en inspanningsprogramma’s voor reumapatiënten is dat er in die laatste ook ruimte is voor intensievere sporten. Uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden van de individuele patiënt. Hierdoor hebben inspanningsprogramma’s mogelijk een groter effect op de vermoeidheid dan ‘gewone’ dagelijkse inspanning.

Geschikt

Geschikte sporten voor mensen met reumatische klachten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen of beweging in warm water, nordic walking en yoga. Ook voor reumapatiënten geldt, net als voor ieder ander, kies een sport die je leuk vindt. Dan is het makkelijker vol te houden. Een oefen- of fysiotherapeut kan je helpen een sport te kiezen die bij je past en je adviseren over hoe je kunt omgaan met pijn. 

Bronnen: Radbouduniversiteit, Reumafonds, Gezondheidsnet

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 25-10-2015