Lerende apps: uitstekende motivatiemaatjes

Hardlopen is een goed voorbeeld van een sport waar je makkelijk aan begint. Het is laagdrempelig en je kunt gelijk beginnen als je de deur uit stapt. Maar tegelijk ligt de drempel om weer te stoppen met hardlopen ook laag. Dat komt onder andere door een gebrek aan coaching en begeleiding en door blessures: het lopen gaat zo lekker dat je te hard van stapel loopt.

Weg motivatie

Een tweede reden dat je na een enthousiaste start toch weer stopt met trainen heeft met motivatie te maken. Je hebt jezelf een doel gesteld, bijvoorbeeld meedoen aan een hardloopevenement of een fietstocht, en zodra dat evenement geweest is heb je niets meer om naartoe te werken. Weg motivatie om te trainen. Uit onderzoek is ook gebleken dat bepaalde typen lopers snel stoppen als hun loopmaatje het voor gezien houdt. En het winterweer met zijn regen en kou is voor mensen die niet helemaal opgaan in het lopen en voor beginnende lopers ook al geen goede stok achter de deur.

Apps die jou kennen

Steven Vos is bewegingswetenschapper, sociaal psycholoog en hoogleraar aan de TU/e in Eindhoven. Samen met de Fontys Hogeschool onderzoekt hij hoe je met nieuwe technologieën, lerende systemen en apps kunt inspelen op de moeite die sporters hebben om de motivatie vast te houden. “We proberen die systemen zo te maken dat ze begrijpen wie iemand is, qua instelling, motivatie, gedrag. We streven dus geen one size fits all na, geen app die voor iedereen geschikt is”, schrijft hij hierover op Sport & Strategie.

Inspirun

Op dit moment wordt er een app getest met als werktitel Inspirun. Deze app is er vooral voor doe-het-zelf-lopers, die niet bij een vereniging of met een trainer lopen. Hij stelt je om te beginnen een aantal vragen over je geslacht, lengte, gewicht, hoe vaak je loopt, et cetera. Ook stelt de app vragen om jou als loper beter te leren kennen: ben je een sociale loper, een individueel competitieve loper, een conditionele gezondheidsloper of een sociaal competitieve loper?

Gevoelsscore

Aan de hand van jouw antwoorden krijg je een persoonlijk trainingsschema aangeboden, dat zich automatisch aanpast op basis van een aantal parameters. Ook je persoonlijke gevoelsscore speelt daarbij een rol, oftewel hoe je een training beleefd hebt. Inspirun bepaalt na je training of de sessie te licht, te zwaar of precies goed voor je was, en past de training daarop aan.

Vertrouwd met trainingsopbouw

Zodra de app voor iedereen beschikbaar is, heb je dus altijd een motivatiemaatje bij de hand dat zorgt dat jij traint op de manier die precies bij jou past. Dit betekent niet dat een hardlooptrainer volledig overbodig wordt, benadrukt Steven. “We denken, en zijn daarover ook in gesprek met onder andere de Atletiekunie, dat dergelijke apps een prima manier zijn om mensen vertrouwd te maken met trainingsopbouw. Om vervolgens de suggestie te doen dat ze, als ze zich verder willen bekwamen, misschien de stap naar een vereniging kunnen zetten. De persoonlijke touch, de persoonlijke benadering, blijft, zo blijkt ook keer op keer uit onderzoek, voor veel mensen heel belangrijk.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de lerende apps? Lees dan het stuk van Steven Vos op Sport & Strategie.

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 13-10-2015