Kijk ik sport: “Bij floorball heb je geen moment rust”

Floorball kun je vergelijken met ijshockey, maar dan in de zaal, lopend, en met een gatenbal in plaats van een puck. In Zweden en Finland is floorball na voetbal al de grootste teamsport. Doordat er geen technische voorwaarden zijn om mee te kunnen spelen en er geen spelbelemmerende regels zijn, is floorball een heel laagdrempelige sport, geschikt voor iedereen: jong en oud, man en vrouw, beginner en ervaren floorballer.

Cursus

Lidwien kwam in aanraking met floorball toen ze ging studeren. “Toen ik als kind opgroeide, heb ik een flink aantal sporten uitgeprobeerd”, vertelt ze. “Maar geen enkele sport heeft mij echt gegrepen. Vaak had ik het na anderhalf of twee jaar wel gezien en ging ik wat anders doen. Zo heb ik gezwommen, gevoetbald, getennist, in de ringen gehangen en ik vergeet vast nog wat. Toen ik in het begin van mijn studententijd ‘weer eens’ op zoek was naar een nieuwe sport, heb ik me ingeschreven voor een cursus floorball.”

Snel schakelen

“Ik merkte snel dat deze sport goed bij mij past vanwege het fysieke spel (zowel uithoudingsvermogen als fysiek contact), het teamgevoel en de tactiek. Je hebt geen moment rust in het veld. In balbezit heb je in no-time een kans om te scoren en bij balverlies moet je snel schakelen om een tegengoal te voorkomen. Het is echt een kwestie van gáán!”

Steeds beter

“Floorball is een toegankelijke sport, beginnende floorballers kunnen direct een echte wedstrijd meespelen en succes ervaren van een mooie pass, onderschepping of goal. Als gevorderde floorballer word je steeds uitgedaagd om je technische en tactische vaardigheden te verbeteren, om de volgende wedstrijd weer beter te zijn dan de vorige. Het is gewoon ontzettend leuk om ermee bezig te zijn.”

Tactische vaardigheden

Lidwien is sinds 2008 floorball goalie en komt sinds 2009 uit voor het Nederlands Damesteam Floorball. “Als goalie heb ik elke keer de uitdaging om het mijn tegenstander moeilijk en het liefst onmogelijk te maken om te scoren. Omdat de goallijn net zoals bij ijshockey binnen het speelveld ligt, moet ik naast mijn fysieke vaardigheden ook mijn tactische vaardigheden sterk ontwikkelen. Ik heb een actieve en belangrijke rol in het veld en dat spreekt mij enorm aan.”

Focus

“Als nationaal team trainen we minder dan we zouden willen vanwege de beperkte financiële middelen. Als we samen zijn is het van belang dat iedereen snel de focus pakt en traint alsof zij een wedstrijd speelt. Echt 100 procent geven, dat is noodzakelijk en daar moeten we elkaar bij helpen. Zo trainen wij het efficiëntst met de middelen die we hebben. De logistieke zaken pakt de teammanager gelukkig op, maar de pr en het werven van sponsoren doen we zelf als team. Je kunt ons volgen via sociale media (facebook.com/floorballdames, twitter & instagram @floorballdames) en voor de langere berichten hebben we een eigen website: www.floorballdames.nl.”

Naar het WK

“Afgelopen februari hebben wij ons als Nederlands Damesteam Floorball gekwalificeerd voor het WK floorball in Tampere in Finland. We zijn supertrots dat we dit als team voor elkaar hebben gekregen. Hoewel we de underdog zijn op dit toernooi, willen we absoluut stunten. We werken er hard voor en zijn bloedfanatiek. Zelf ga ik er alles aan doen om mijn beste niveau te bereiken. Het lezen van het spel, het (voortijdig) kunnen ingrijpen en de fysieke mogelijkheden bepalen hoe goed ik ben als goalie. Voor mijn teamgenoten wil ik er alles uithalen wat erin zit. Ik heb nog een kleine twee maanden de tijd en dan ga ik het laten zien!”

Stroming in je lijf

“Ik sta gemiddeld zes tot acht uur per week op het veld. Daarnaast doe ik aan crossfit en specifieke krachttraining om mijn lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op het WK. Ik denk dat ik per week ongeveer twaalf tot veertien uur investeer in sport en de voorbereiding op het WK. Je lijf is gemaakt om te bewegen, niet om stil te zitten. Sport is een middel om na een dag zitten de stroming in je lijf weer op gang te brengen. Het houdt je gezond, scherp en fris. Je leert je grenzen verleggen door te merken dat je meer kan dan je vooraf gedacht had. Wil je op een laagdrempelige manier graag de voordelen van sporten ervaren, dan moet je zeker gaan floorballen!”

Publicatiedatum: 09-10-2015