Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Hardlopen in het donker brengt enkele praktische obstakels met zich mee. Je ziet de weg waarop je loopt lang niet zo goed als wanneer het licht is, zeker op plekken waar geen straatverlichting is. Kies daarom vooral verlichte fietspaden en straten uit voor je hardlooprondje in het donker. Anderen kunnen jou dan goed zien en zelf zie je beter waar je je voeten neerzet, zodat je niet over een stoeprand struikelt of uitglijdt op een paar herfstbladeren.

Maak jezelf zichtbaar

Belangrijk is ook dat je jezelf goed zichtbaar maakt tijdens het hardlopen. Als je zelf als automobilist weleens iemand bent tegengekomen die aan het hardlopen was, dan weet je vast hoe slecht hardlopers eigenlijk te zien zijn in het donker. Je kunt bijvoorbeeld een felgekleurd jasje of shirt of reflecterende kleding dragen om jezelf goed zichtbaar te maken. In een sportzaak kun je vaak allerlei reflecterende hesjes en bandjes, losse lampjes en hesjes met led-verlichting kopen.

Zonder muziek

Het is niet alleen handig dat andere verkeersdeelnemers jou goed kunnen zien, maar ook dat jij hen goed in de gaten houdt. Je kunt immers maar zo een fietser zonder licht tegenkomen of een automobilist die niet bedacht is op een avondhardloper. Loop je in de zomer graag met een hoofdtelefoon met opzwepende muziek? Laat deze dan in de herfst thuis, zodat je anderen goed hoort aankomen.

Klein rondje

In de herfst en winter is het ook slim om zo veel mogelijk routes te lopen die je al goed kent. Loop liever een paar keer achter elkaar een klein rondje dat vertrouwd is dan een grotere ronde waar je onbekende obstakels tegen kunt komen.

Hardloopgroep

Vind je het echt niet prettig om in je eentje in het donker te rennen? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een alternatief: bijvoorbeeld je in de wintermaanden aansluiten bij een hardloopgroep of je hardlooptraining vervangen door een work-out op de loopband in de sportschool.


Bronnen: Sante.nl en Runinfo.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 22-10-2015
#Vraagenantwoord #Veiligheid #Materiaal #Hardlopen

Lees ook