De wetenschap achter de start van Ranomi Kromowidjojo

Voor de derde en laatste rondleiding van de dag had zich in de hal van het zwembad een diverse groep verzameld: jonge zwemfans die het trainingsbad van hun heldin Ranomi Kromowidjojo wel eens wilden zien, maar ook volwassen sporters die benieuwd waren naar de wetenschap achter de zwemprestaties. Vanuit de hal werd de groep eerst langs het grote 50-meterbad geleid: het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Naast dat grote bad ligt nog een smaller trainingsbad, waarin bij de bouw al allerlei meetapparatuur is ingebouwd.

Als iedereen blauwe plastic overschoentjes aangetrokken heeft en een plekje aan de badrand heeft gevonden, start InnoSportLab-manager Roald van der Vliet een filmpje van de Olympische Spelen van Londen 2012. “Dit is wat wij hier doen”, zegt hij, terwijl hij wijst naar de start van Ranomi Kromowidjojo. “Ze heeft gelijk een meter voorsprong op de rest.”

undefined

Leren van jezelf

Voor die meter winst op de concurrentie bij de start was Kromowidjojo heel wat keren van het startblok gedoken dat zich achter de luisterende nieuwsgierigen bevindt. In dit trainingsbad hangen meerdere vaste camera’s boven en onder water. Die leggen de start en de eerste meters op video vast. “We zijn op een gegeven moment gaan kijken naar de hoek waarmee de zwemmer in het water komt”, vertelt Van der Vliet. Al die starts worden verzameld in een database, wat maakt dat elke start vergeleken kan worden met de beste start.

Het mooie is dat tijdens een training de zwemmer zijn eigen start gelijk terug kan zien en leert hoe het beter kan door naar zichzelf te kijken. “Er staat dan ook een tv-scherm hier, direct bij het bad. Die geeft een startsignaal, de zwemmer gaat van het startblok en twintig seconden later, als hij terugloopt, kan hij zijn start al terugkijken.”

undefined

De faciliteiten in InnoSportLab De Tongelreep zijn uniek in de wereld, vertelt Van der Vliet. “Topzwemmers uit de hele wereld komen hierheen om gemeten te worden. We doen ook weerstandsmetingen voor de grote pakkenmerken. Wij hebben ontdekt dat er niet zoiets bestaat als ‘het beste pak’. Dat verschilt per zwemmer, omdat er interactie is tussen het pak en de persoon die het draagt. Elk lichaam is weer anders.”

Nieuwe techniek: 3D-analyses

Van der Vliet vertelt aan de badrand ook over de laatste innovatie die binnenkort in zijn InnoSportLab toegepast gaat worden: de 3D-analyse. Voor deze nieuwe techniek zal het zwembad in januari worden voorzien van een verstelbare bodem, waarop meetapparatuur gemonteerd kan worden. Bewegingswetenschapper Sander Schreven ontwikkelde het idee voor die nieuwe vorm van analyseren. “Hiermee kunnen we straks inzicht krijgen in de vraag wat nou een goede techniek is voor een zwemmer.”

De deelnemers aan de rondleiding gaan naar huis met een hoop kennis over starts, keerpunten en zwemslagen. De enthousiaste Van der Vliet is blij dat hij aan sportfans over zijn werk heeft kunnen vertellen. “Ik vind het belangrijk om aan de regio te laten zien wat we doen en waar je trots op kan zijn. Mensen zien alleen Ranomi en de daarbij horende technologie, maar het hele verhaal erachter kennen ze niet.”

Foto header en onderwaterbeeld: Peter van Aalst

Foto terugkijken start: InnoSportLab De Tongelreep

Publicatiedatum: 06-10-2015