Zet je sportprestaties op je cv

De laatste decennia is fitheid veel belangrijker geworden, ook op de werkvloer. Een gezonde leefstijl maakt dat je minder vatbaar bent voor allerlei ziektekiemen, houdt je scherp, zorgt dat je beter met stress kunt omgaan en gaat allerlei welvaartsziekten tegen. Logisch dat veel werkgevers inmiddels de mogelijkheid bieden om tijdens de werkdag te sporten of werken en sporten zelfs combineren door te bewegen onder het vergaderen of achter de computer.

Welke sport scoort?

Sporten blijkt echter niet alleen goed voor je gezondheid, het kan ook nog eens je portemonnee spekken. Het lijkt een grap, maar volgens NRC Q is het echt zo: “Mensen die regelmatig sporten, verdienen meer en krijgen makkelijker een baan.” Uit een vergelijkende studie van onderzoeksinstituut IZA blijkt dat het loont om je sportieve prestaties kenbaar te maken aan je (potentiële) werkgever.

Het IZA-onderzoek laat zien dat het voor de maatschappelijke carrière van mannen het beste is als zij zich toeleggen op fitness of buitensporten. Bij vrouwen hangt het af van de leeftijd wat de slimste sportkeuze is. Vrouwen tussen de 26 en 45 jaar kunnen het beste een racketsport gaan beoefenen. Vrouwen tussen de 46 en 64 kunnen beter voor een buitensport gaan. Het is maar dat je het weet!

Fit for the job

Maar sporten levert meer op dan een beter salaris, zo concluderen de onderzoekers op basis van een Zweeds experiment. Fitte mensen zouden ook makkelijker een baan krijgen. Als je als sollicitant je sportactiviteiten vermeldt op je cv, is de kans groter dat je wordt aangenomen.

De werkgever die op zoek is naar goed personeel, laat zich blijkbaar makkelijk overtuigen door de positieve eigenschappen die veelal nodig zijn om succesvol te zijn in sport. Doorzettingsvermogen, discipline, uithoudingsvermogen, en bij heel veel vormen van sportbeoefening ook samenwerken en team spirit – het zijn eigenschappen die de werkgever zullen aanspreken.

De term fit for the job krijgt zo wel een heel bijzondere betekenis…

Bron: NRC Q

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 27-09-2015