Wat is een goede zwembril?

Als zwemmer heb je niet veel nodig om te kunnen trainen. Naast je zwemkleding is de zwembril één van de weinige gadgets die je in het water goed kunt gebruiken. Die bril is ervoor gemaakt om geen water in je ogen te krijgen, dus het is vervelend als dat toch gebeurt.

Bril en bandje

Zwembrillen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Belangrijk is dat je bril lekker zit en vooral praktisch is. Het dragen ervan mag geen pijn doen. Kies niet automatisch voor de goedkoopste bril of de bril die het leukst bij je badpak of zwembroek staat, maar zet in de winkel verschillende brillen op. Let erop dat er een licht zuigend effect rond je ogen ontstaat en dat de bril goed in je oogkas zit. Veel zwemmers hebben het bandje van hun bril vrij laag zitten, maar het is beter om het halverwege je achterhoofd te plaatsen. Het bandje mag vooral niet te strak zitten.

Beslagen bril

Een andere tip: zet je zwembril tijdens het baantjes trekken niet steeds af en weer op. Bij elke keer dat je dat doet loop je de kans dat de bril aan de binnenkant beslaat en dat je niet meer goed kunt zien. Beslaat je bril toch, dan is het verleidelijk om met je vingers de condens weg te vegen, maar dit kun je beter niet doen. Omdat je handen nogal vet zijn (ja, ook in het water!), blijft je zwembril beslaan, waardoor je niet meer goed kunt rondkijken, noch boven noch onder water.

Niet in je zwemtas bewaren

Je kunt ook nog iets anders doen om beslagen glazen te voorkomen. Doe elke week een klein beetje afwasmiddel of shampoo in je glazen en laat dit vijf minuten inwerken. Spoel de bril daarna goed af met water en maak ’m droog met een schone theedoek. Bewaar de zwembril niet in je vochtige zwemtas, maar haal ’m er meteen na je bezoek aan het zwembad uit, net zoals je met je zwemkleding en handdoek doet. Zo blijft je zwembril in topconditie.

Bron: Personal Swimming

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 10-09-2015