Smakelijk sportief: zoete rijstschotel

Ingrediënten

150 ml halfvolle melk/sojamelk
30 gram zilvervliesrijst
15 gram rozijnen
4 walnoten, grof gehakt
1 gedroogde vijg, in reepjes gesneden
2 gedroogde abrikozen, in reepjes gesneden
1 rauw ei

Bereidingswijze

  • Breng de melk met de zilvervliesrijst aan de kook.
  • Laat dit heel zachtjes 10 minuten koken met de deksel op de pan.
  • Voeg de rozijnen, walnoten, vijgen en abrikozen toe.
  • Laat dit nog 5 minuten zachtjes mee koken, roer het telkens goed om. Het eindresultaat is dat de melk zo goed als opgenomen is in het gerecht.
  • Laat het gerecht afkoelen tot lauwwarm.
  • Maak een beslagkom goed vetvrij met heet water en sop.
  • Breek het ei voorzichtig en scheid de dooier van het eiwit. Er mag geen dooier bij het eiwit komen. De dooier wordt in dit recept niet gebruikt.
  • Doe het gescheiden eiwit in de schone beslagkom.
  • Klop dit met de elektrische mixer tot dik schuim.
  • Schep met een pollepel de schuimmassa heel losjes door de lauwe rijstschotel, zodat er een heel luchtig gerecht ontstaat.
  • Direct opeten!

Bereidingstijd

20 minuten

Voedingswaarde

Energie: 499 kilocalorieën
Eiwit: 17 gram
Vet: 22 gram
Koolhydraten: 58 gram
Voedingsvezels: 9 gram

Kookweetje

Het gerecht is minder luchtig en bevat minder eiwitten wanneer je het extra eiwit niet toevoegt. Eiwitschuim heeft een korte bindingsduur, dus daarom direct na bereiding van het gerecht opeten.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5

Foto: Michel Zoeter

Publicatiedatum: 07-09-2015