De barre-workout: niet alleen voor ballerina’s

De barre-workout combineert bewegingen uit klassiek en modern ballet, pilates en yoga. Voor een grote spiegel wissel je snelle, vloeiende bewegingen af met isometrische krachttraining, waarbij je specifieke spiergroepen aanspant en je lichaam stil houdt. De barre gebruik je om jezelf in balans te houden. Na elke serie krachtoefeningen doe je stretches die ervoor zorgen dat je spieren telkens opnieuw verlengd worden.

Bewegen aan de barre

Pirouettes komen er in een barre-workout niet aan te pas. Meestal begin je met een warming-up op een matje, om daarna een serie oefeningen aan de barre te doen voor armen, benen en core. Alle oefeningen worden rustig en aandachtig uitgevoerd. Bij sommige gebruik je lichte gewichtjes of een weerstandsband om de armoefeningen een tikkeltje zwaarder te maken.

Fit en flexibel

Als beloning van deze workout krijg je een elegant, fit, flexibel en sterk lichaam. Je houding wordt beter, je spieren sterker, je lijf flexibeler en je raakt ook nog kilo’s kwijt. Bovendien is de barre-workout een ontspannende vorm van training. Je kunt een barre-workout bijvoorbeeld goed combineren met een normale krachttrainingssessie of met je hardlooptrainingen.

Geen spitzen

De barre-workout is geschikt voor jong en oud. Om mee te doen heb je echt geen dansachtergrond nodig en tijdens een les hoef je ook geen tutu en spitzen te dragen zoals een professionele ballerina. De workouts doe je het beste op dansschoenen, blote voeten of sokken met een profiel en soepel zittende sportkleding die strak aansluit op je lichaam (zoals yogakleding of een legging) is prima. Zo kun je in de spiegel ook goed zien of je de oefeningen correct uitvoert!

Bronnen: Women’s Health, Greatist en Cariphy

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 11-09-2015