Wat te doen bij een wespensteek?

In Nederland worden regelmatig mensen door wespen gestoken, zeker in een goed wespenjaar als dit jaar. Wanneer je niet overgevoelig bent, wat voor de meeste mensen geldt, ervaar je op het moment dat je gestoken wordt een vervelende, brandende pijn. Bij het steken laat de wesp namelijk een giftige stof achter in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je huid rondom de plek waar je gestoken bent dik en rood wordt. Op de plek van de steek is vaak een klein gaatje te zien. In tegenstelling tot bijen laten wespen hun angel niet achter in de huid. Een wesp gaat dan ook niet dood nadat hij gestoken heeft en zal over het algemeen eerder steken dan de bij.

Handel snel

Sommige mensen zijn echter overgevoelig. Hun afweersysteem heeft na een eerdere wespensteek allergische antistoffen gemaakt. Bij een volgende steek koppelen deze antistoffen zich aan het wespengif, wat ervoor zorgt dat er histamine vrijkomt in het bloed. Er doet zich een allergische reactie voor, waarbij de huid flink opzwelt. Niet alleen op de plek waar de wesp gestoken heeft, maar vaak ook op andere plaatsen van het lichaam: de oogleden en lippen worden dik. Bij een ernstige allergie kan een simpele wespensteek leiden tot een levensbedreigende situatie, bijvoorbeeld doordat de luchtpijp dicht gaat zitten of doordat degene die gestoken is in shock raakt. Snel handelen na een wespensteek is voor deze mensen noodzakelijk.

Eerste hulp

Ben je gestoken door een wesp, dan kun je enkele dingen doen om de gevolgen van de steek te beperken. Allereerst is het verstandig om het gif van de wesp uit de wond te zuigen. Slik dit niet door, maar spuug het uit. Daarna kun je de plaats waar de angel de huid is binnengedrongen het beste koelen met een natte doek, een ijskompres of een koelelement met daaromheen een doek. Smeer vervolgens een verzachtende of histaminewerende zalf, verkrijgbaar bij drogist of apotheek, op de steekplaats.

Omdat wespen vaak op voedsel of in je glas gaan zitten, bestaat de kans dat je in je mond gestoken wordt. Wanneer dat gebeurt, kun je maar beter iets kouds in je mond nemen. Een ijsje of ijsblokje biedt uitkomst. Houd goed in de gaten of de gevolgen van de steek niet van invloed zijn op je ademhaling en neem uit voorzorg altijd even contact op met de (dienstdoende) huisarts. Dat geldt ook voor de volgende situaties: bij een steek in de neus, keel, hals of tong, als er na de steek zwellingen ontstaan op andere plaatsen dan waar u gestoken bent, als je last hebt van jeuk over het gehele lichaam, als er sprake is van een rode huiduitslag, wanneer je koorts krijgt en als er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt. 

Allergie

Als je weet dat je overgevoelig of allergisch bent voor wespensteken, zorg er dan voor dat je altijd je medicijnen of injectiepen met adrenaline (EpiPen ®) bij je hebt. Draag iets bij je waardoor anderen kunnen zien dat je heftig reageert op de steek van een wesp. Meld dit ook op je werk of bij je sportclub. Vertel waar je je medicijnen bewaart en hoe die toegediend moeten worden in het geval van calamiteiten. Is je kind overgevoelig, breng dan de mensen uit zijn of haar directe omgeving (school, bso, sportclub en ouders van vriendjes en vriendinnetjes) hiervan op de hoogte en instrueer ze eventueel in het toedienen van de medicatie.

Roep direct medische hulp in als je gestoken bent en je medicijnen niet bij je hebt, moeilijkheden met je ademhaling ervaart (benauwdheid, kortademigheid, piepen), onwel wordt of het bewustzijn dreigt te verliezen. Deze ernstige symptomen ontstaan vrijwel altijd binnen een kwartier na de steek.

Tips

Nu je weet wat je moet doen als de wesp het onfortuinlijke besluit heeft genomen om jouw vel te doorboren, wil je vast nog liever weten hoe je deze pijnlijke ervaring kunt voorkomen. Een aantal algemene tips:

  • Vermijd plaatsen waar veel wespen zijn, zeker als je erg bang of allergisch bent.
  • Wees op je hoede als je buiten iets eet of drinkt. Drink liever water dan zoete (sport)drankjes. Laat kinderen niet zonder toezicht buiten eten. Controleer telkens als je een hap of slok wil nemen of er geen wesp op zit.
  • Wespen steken als ze zich bedreigd voelen. Onderdruk de neiging om naar wespen te slaan. Daarmee maak je ze alleen maar bang, wat de kans op een steek vergroot. Probeer niet te bewegen tot de wesp vertrokken is.
  • Laat wespennesten door de gemeente verwijderen.
  • Wespen worden aangetrokken door de geur van veel parfums, zeep en andere verzorgingsproducten voor huid en haar. Jammer genoeg komen ze ook af op de geur van zweet, een lastig gegeven voor de sporter. Probeer een manier te vinden om neutraal te ruiken, bijvoorbeeld door te kiezen voor een reukloze deodorant.

Bron: Rondomsport.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 23-08-2015