Wat doe ik bij pijn aan mijn achillespees?

Irritatie van je achillespees ontstaat door een combinatie van te intensief sporten en een matige conditie van je kuitspier. Je merkt het aan een lichte en vaak stekende pijn die tijdens de warming-up verdwijnt en tijdens het hardlopen wegblijft of juist weer opspeelt. Een paar uur na het sporten en de volgende dag heb je last van stijfheid in je kuit of is je pees licht gezwollen.

Na drie weken weg

Als je klachten minder dan drie weken oud zijn, dan kun je zelf maatregelen nemen om van de pijn af te komen. Daardoor moeten je klachten binnen drie weken duidelijk zijn afgenomen of verdwenen. Als je een ambitieus sportief doel hebt, zoals het lopen van een halve marathon, en je twijfelt of je dat doel met deze blessure gaat halen, dan kun je het beste contact opnemen met een sportzorgprofessional. Doe dat ook als je klachten niet na drie weken verdwenen zijn.

Maatregelen nemen

Maatregelen neem je door je trainingen aan te passen en specifieke oefeningen te doen. Neemt de pijn af als je een warming-up doet en speelt hij pas weer op als je gaat hardlopen, dan moet je de belasting af laten nemen tot het moment voordat je de pijn voelt. Gaat de pijn niet weg tijdens de warming-up, dan moet je tijdelijk stoppen met hardlopen.

Zwemmen of fietsen

In dat laatste geval kun je je conditie op peil houden door andere trainingen te doen, zoals fitnessen, fietsen, zwemmen, aquajoggen of roeien. Zodra je merkt dat de pijn verdwenen is kun je eerst rustig gaan wandelen. Lukt dat een halfuur tot een uur zonder dat je pijn voelt, dan mag je je hardlooptrainingen weer oppakken. Kijk voor een verstandig opbouwschema op de website van Sportzorg. Daar vind je ook verschillende oefeningen om te doen bij een achillespeesblessure, zoals kracht- en coördinatieoefeningen en oefeningen voor het rekken van de lange en korte kuitspieren.

Ontlasten

Het is belangrijk om een pijnlijke achillespees zo veel mogelijk te ontlasten. Lopen op een zachte ondergrond, zoals op een bospad, zorgt al voor een lagere belasting. Soms kan ook een hakverhoging of een standaard inlay helpen. Mag je alweer gaan wandelen, koel dan na het lopen of doe een ijsmassage. Het is ook nuttig om je looptechniek en de inhoud en opbouw van je trainingen eens onder de loep te laten nemen door een ervaren looptrainer. Kijk ook kritisch naar je hardloopschoenen en vraag als je twijfelt advies in een gespecialiseerde sportzaak.

Bron: Sportzorg

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 06-08-2015