Vandaag start SAIL

SAIL is zo bijzonder omdat het maar één keer in de vijf jaar gehouden wordt. De eerste editie was in 1975 en inmiddels is SAIL het grootste gratis toegankelijke nautische evenement van Europa. Vijf jaar geleden kwamen er 1,7 miljoen bezoekers naar Amsterdam, dus reken maar dat het ook nu weer druk wordt.

Parade

Eén van de meest bijzondere onderdelen van het SAIL-programma vindt vanmiddag al plaats: de parade waarbij de ruim 600 schepen door het Noordzeekanaal naar Amsterdam varen om af te meren in en rond de IJhaven is een prachtig gezicht.

Oranje Oceaan

Meer nog dan tijdens de voorgaande edities wordt tijdens SAIL 2015 ook de rest van Amsterdam betrokken bij de festiviteiten. Dat doet SAIL aan de hand van vijf oceanen met een eigen kleur en thema. Vooral in de Oranje Oceaan, het hart van SAIL met de Tall Ships in de IJhaven, is veel te doen. Zo kun je er de schepen bezoeken via de kade of bewonderen vanaf het water. Elke avond is er als afsluiter een spectaculaire vuurwerkshow. Aan de noordkant van het IJ is een groot podium op het water dat helemaal in het teken staat van muziek, met optredens van onder anderen Miss Montreal, Kensington, Jan Smit en Nick & Simon.

Leren strandjutten

Ook voor kinderen is er tijdens SAIL van alles te doen. Zo meert de Optimist on Tour aan, waar je als jonge bezoeker kunt leren zeilen in een optimist. Ook vinden er leuke activiteiten plaats zoals kanovaren, over het water lopen, een zeilgame spelen of proefjes doen in het waterlaboratorium. Verder zijn er theatervoorstellingen, kun je op de Padvindersboot leren strandjutten en knopen leggen en kun je op zondag K3 komen uitzwaaien.

Varen op de grachten

Lijkt het je leuk om met een zelfgebouwd bootje over de Amsterdamse grachten te varen? Schrijf je dan in voor de Pieremachocheltocht op donderdagmiddag. Een pieremachochel is een zelfgebouwd bootje. Hoe origineler en creatiever, hoe beter – zolang je bootje maar blijft drijven. Kijk je liever hoe anderen het ervan afbrengen? Zoek dan een goed plekje op de kade of een brug en bekijk alle bijzondere vaartuigen en hun bemanningsleden.

Compleet programma

Het programma van SAIL is zo uitgebreid dat we hier nooit een compleet overzicht kunnen geven van alles wat er te doen is. Neem daarvoor een kijkje op de website www.sail.nl.

Foto: Sail Amsterdam 2015, Wim Haze

Publicatiedatum: 19-08-2015