Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Om kinderen te beschermen tegen de zon heeft arts Jetske Ultee, oprichtster van Stichting Sunwiser, de landelijke campagne ‘Smeer je in!’ opgestart. “Jezelf insmeren moet net zo vanzelfsprekend worden als je tanden poetsen of uitkijken bij het oversteken”, vindt zij. “In al die jaren dat ik werk als arts-onderzoeker in de cosmetische dermatologie is mij pijnlijk duidelijk geworden dat de meeste mensen niet beseffen hoe belangrijk het is je huid goed te beschermen tegen de zon.”

Veilig zonnen

“Niet alleen krijgen we rimpels en pigmentvlekken van de zon, overmatige zonblootstelling veroorzaakt ook huidkanker”, vervolgt Jetske. “Aan onze kinderen wordt nauwelijks meegegeven dat zij zich moeten beschermen tegen de zon. Ik wil mij als arts, maar ook als moeder van vier kleine kinderen sterk maken voor een veiliger zongedrag in Nederland.”

Blijf smeren

Zo aan het einde van de zomer, als je huid al veel zon heeft gezien, wil de aandacht voor insmeren nog weleens verslappen. Of je associeert smeren alleen met een dagje op het strand en niet met sporten op het voetbalveld of de tennisbaan. Maar ook dan blijft het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken.

Weetjes

Wist je bijvoorbeeld dat je je huid elke twee uur opnieuw moet insmeren? Nog enkele weetjes: een zonnebrandcrème met factor 30 werkt eigenlijk net zo goed als een factor 50, je moet altijd een dikkere laag smeren dan je denkt en UVA-straling gaat gewoon door glas en wolken heen. En je moet zonnebrandcrème eigenlijk gedurende het grootste deel van het jaar gebruiken, dus ook straks tijdens die voetbalwedstrijd of hardlooptraining in de septemberzon.

Bronnen: Smeer je in en Centrecourt.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 23-08-2015
#Tipvandeweek #Preventie

Lees ook