Ingrediënten

100 gram witlof, grof gesneden
1⁄2 avocado, in grove blokjes
Sap van een 1⁄2 limoen
25 gram rucola
1 eetlepel honing
2 verse gedroogde dadels, in reepjes gesneden
2 hardgekookte eieren, eiwit in grove stukken gesneden, 1 dooier apart en andere dooier niet gebruiken
25 gram augurk, in kleine blokjes
30 gram rode ui, fijngesnipperd
5 gram verse peterselie, fijngehakt
2 sneetjes bruin brood (of een dikke plak zelfgesneden boerenbrood van 70 gram)

Bereidingswijze

  • Meng de witlof, avocado, limoensap, rucola, honing, dadels en stukken eiwit losjes door elkaar.
  • Leg de dooier in een beslagkom en voeg de augurk, ui en peterselie toe. Roer dit met een garde tot een egale massa en smeer dit als spread op het brood.
  • Serveer de salade op het brood met de spread.

Bereidingstijd

15 minuten

Voedingswaarde

Energie: 460 kilocalorieën
Eiwit: 20 gram
Vet: 18 gram
Koolhydraten: 55 gram
Voedingsvezels: 11 gram

Kookweetje

Het limoensap zorgt naast de smaak voor een blijvend frisse kleur van avocado en witlof. Rauwe gesneden witlof wordt al na enkele minuten bruin/rood. Meteen na het snijden mengen met een zuurtje, zoals citroen- of limoensap, voorkomt dit. Ook augurkenzuur en azijn hebben deze werking.

Het gerecht zit vrij hoog in het vetgehalte door de avocado en het ei. In het eigeel zit het meeste vet. Daarom is ervoor gekozen om maar 1 eidooier te gebruiken. De vetten uit avocado en ei zijn natuurlijk wel de gezonde goede vetten!

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5

Foto: Michel Zoeter

  • Datum: 10-08-2015
#Smakelijksportief #Lunch

Lees ook