Smakelijk sportief: boerenvinkensoep

Ingrediënten

500 ml water
200 gram vastkokende aardappelen, gesneden in plakken van een halve centimeter
100 gram rundervink
150 gram boerensoepgroenten
100 gram champignons, ongewassen in kwarten
2 theelepels groentebouillonpoeder
2 sneetjes meergranen brood (of een dikke plak zelfgesneden boerenbrood van 70 gram)

Bereidingswijze

  • Breng 500 milliliter water met de gesneden aardappels aan de kook.
  • Voeg de rundervink in zijn geheel toe en gaar deze 10 minuten tegen de kook aan mee met de aardappels.
  • Haal de rundervink uit het kookvocht en leg op de snijplank.
  • Voeg de soepgroenten, de champignons en de groentebouillonpoeder toe en laat zachtjes 5 minuten doorkoken. Let op: de aardappels mogen niet uit elkaar vallen.
  • Voeg de rundervink, eventueel in stukjes gesneden, weer toe aan de soep.

Bereidingstijd

20 minuten

Voedingswaarde

Energie: 560 kilocalorieën
Eiwit: 36 gram
Vet: 15 gram
Koolhydraten: 70 gram
Voedingsvezels: 17 gram

Kookweetje

Traditioneel kennen wij vlees, groenten, aardappelen, jus. Die jus is hier vervangen door de smaakvolle bouillon/kookvocht, waardoor alle gezonde voedingsstoffen in het gerecht blijven.

Men eet vaak brood bij de soep. In dit recept is het brood ook functioneel om aan de juiste hoeveelheid koolhydraten te komen.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5

Foto: Michel Zoeter

Publicatiedatum: 24-08-2015