Hardlopen voor kinderen

Bij het maken van jullie eerste kilometers is het van het grootste belang dat jullie het gewoon hartstikke leuk vinden om te doen. Wanneer je iets graag doet, houd je het immers veel langer vol. Je wilt voorkomen dat je zoon of dochter er al na een paar trainingsrondjes de brui aan geeft en het hardlopen verder helemaal voor gezien houdt.

Hoe begin je?

Wil je kind beginnen met hardlopen, dan is een goede eerste stap om het met je mee te laten lopen. Zo zorg je ervoor dat je spruit veilig begint, niet te hard van stapel loopt en goed meedoet met de warming-up en cooling-down. En zo kun jij je enthousiasme voor de sport het beste overbrengen!

Schoeisel

Zorg ervoor dat je kind de schoenen draagt die passen bij zijn of haar manier van lopen en de afstanden die jullie maken. Dat hoeft echt niet meteen een fortuin te kosten. Er zijn zeker betaalbare hardloopschoenen te koop voor kinderen die beginnen met hardlopen.

Gouden regels

Een goed begin is het halve werk. Daarna is het vooral een kwestie van met enige regelmaat de hardloopschoenen aantrekken en de deur uit gaan. Houd daarnaast voortdurend de volgende regels in je achterhoofd:

  • houd het bovenal leuk: loop met een glimlach op je gezicht en zorg ervoor dat dat zo blijft;
  • overschat de mogelijkheden van je kind niet: wees realistisch en ga niet verder dan je zoon of dochter aankan;
  • vertel je kind waar het bij hardlopen werkelijk om draait, namelijk steeds een beetje beter worden in plaats van instant succes;
  • laat je kind het tempo bepalen en ga daarin mee, niet andersom;
  • denk er tijdens het hardlopen ook eens aan om je kind te laten zien hoe mooi het buiten is.

Wedstrijd

Heeft je kind plezier in de sport, dan is de eerste winst binnen. En wie weet heeft je zoon of dochter er zelfs wel talent voor. In dat geval is het heel leuk om eens een kijkje te nemen bij de atletiekvereniging bij jullie in de buurt. Daar leren kinderen niet alleen meer over de techniek van het lopen, maar komen ze ook leeftijdsgenootjes tegen en krijgen ze de kans om deel te nemen aan allerlei evenementen.

En dan dient de eerste wedstrijd zich al snel aan… Die moet zeker niet in het teken staan van winnen. Voor je kind is het een spannende stap en misschien wel een eerste ervaring met winnen en verliezen.

Ga je kijken bij een wedstrijd van je kind, neem als ouder dan de volgende zaken in acht:

  • zorg ervoor dat je kind de eindstreep kan halen en maak een verstandige keuze qua afstand;
  • maak je kind duidelijk dat het jou niet uitmaakt of het wint of verliest, als het maar plezier heeft;
  • ga niet in discussie met de coach waar je kind bij is, bespreek onenigheid op een later moment;
  • moedig je kind op een constructieve wijze aan, ga niet staan schreeuwen en vergeet ook de andere kinderen niet.

Kortom, draag bij aan een goede basis voor je kind voor een leven lang hardloopplezier!

Bron: dit artikel is met toestemming in gewijzigde vorm overgenomen van Asics.nl

Foto: Shutterstock.nl

Publicatiedatum: 07-08-2015