Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Haar kleur heeft de blauwe bes te danken aan het stofje anthocyaan, dat een positieve uitwerking heeft op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan onder meer zorgen dat de vetophoping in je bloedvaten wordt verminderd en dat daardoor de doorbloeding van je bloedvaten beter wordt.

In de top

Blauwe bessen staan in de top van voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevatten. Die antioxidanten werken cholesterolverlagend en ontstekingsremmend, gaan het verouderingsproces tegen en zouden ook nog eens het risico op een hartaanval en op diabetes type 2 verkleinen. Dik word je er niet van: blauwe bessen bevatten weinig calorieën. Ook als snack voor of na het sporten of tijdens je training zijn blauwe bessen een slimme keus, want ze liggen niet zwaar op de maag.

Effect bij sporters

Onderzoekers van de Massey University in Nieuw-Zeeland hebben een onderzoek gedaan naar het effect van het eten van blauwe bessen bij sporters. Ze gebruikten daarbij een nieuwe methode waarbij het linker- en rechterbeen van proefpersonen met elkaar vergeleken werden. De atleten trainden met een fitnessapparaat één dijbeen, waardoor in de spiervezels van dat been piepkleine beschadigingen ontstonden.

Beter spierherstel

De deelnemers dronken in het eerste deel van het onderzoek smoothies van blauwe bessen voor, tijdens en gedurende twee dagen na hun training. Met bloedonderzoek werd bekeken hoe goed het getrainde been zich herstelde. Een paar weken later deden ze dezelfde training nog een keer, maar dan met het andere dijbeen en zonder de smoothies. De bloedmonsters lieten zien dat de spieren zich in de eerste anderhalve dag na de training beter herstelden als de atleten de smoothie met blauwe bessen hadden gedronken.

Lekker variëren

Blauwe bessen lenen zich ook goed om lekker te variëren: je kunt ze los eten, je kunt ze invriezen en daarna als frisse snack eten, ze door je yoghurt roeren of er een lekkere smoothie van maken. Bewaar je bessen niet te lang, want dan gaan de gezonde stoffen langzaam verloren. Het beste is om ze maximaal vijf dagen in de koelkast te laten liggen.

​Bronnen: Gezondheidsnet, Leontien.nl en Telegraaf

Foto: Shutterstock

  • Datum: 05-08-2015
#Voedingsstoffen #Tussendoortje

Lees ook