Beginnen met paardrijden, hoe pak je dat aan?

Als je geen eigen paard of pony hebt, dan is de manege het startpunt voor je eerste kennismaking met paardrijden. Maneges vind je in Nederland bijna overal. Kies voor een manege die aandacht besteedt aan veiligheid en kwaliteit en die met goed opgeleide instructeurs werkt, zo adviseert de KNHS, de bond voor paardensporters. Je herkent deze FNRS Ruitersportcentra aan het gevelbord met daarop een aantal sterren. Aan het aantal sterren kun je zien hoe goed de manege scoort.

Ruiterpaspoort

Je krijgt bij een FNRS Ruitersportcentrum een Ruiterpaspoort. Dit is een soort logboek waarin jouw vorderingen worden bijgehouden. Als je het Ruiterpaspoort hebt, ben je ook meteen lid van de KNHS, wat handig is als je ook aan wedstrijden mee wilt gaan doen.

Lid van een ponyclub

Heb je wel een eigen paard of mag je rijden op het paard van een vriend, familielid of bekende, dan kun je lid worden van een ponyclub of van een KNHS-rijvereniging en daar lessen nemen. Vaak worden er bij zo’n vereniging ook allerlei leuke activiteiten georganiseerd. De instructeurs helpen je om beter te leren rijden. Je kunt bijna altijd eerst een proefles nemen, om te kijken of je paardrijden echt leuk vindt. 

Kleding

Als je op televisie naar professionele ruiters als Adelinde Cornelissen en Edward Gal kijkt, dan ziet hun kleding er indrukwekkend uit. Als je net begint met paardrijden, is het echt niet nodig dat je ook zo’n dure garderobe aanschaft. Wat wel belangrijk is, is dat je kleding draagt die veilig is om in te rijden, zoals rijlaarzen, een paardrijbroek en een cap. 

Rijlaarzen

Doe als je gaat paardrijden altijd rijlaarzen aan of rijschoenen met een gladde zool en een hak, dus geen gympies of sportschoenen. Een paardrijlaars beschermt je been en zit lekker stevig. Ook is de kans veel kleiner dat je met je voet vast komt te zitten in de stijgbeugel. 

Paardrijbroek

Paardrijden doe je niet in een spijkerbroek. Het beste kun je een echte paardrijbroek dragen of een strakke (elastische) broek zonder naden, zodat het niet gaat schuren aan de binnenkant van je benen. Trek een T-shirt of een trui aan waarin je je vrij kunt bewegen, en als het wat kouder is ook een bodywarmer of een korte jas. Van losse, wijde en wapperende kleding kan je paard schrikken. 

Veiligheidscap

De cap is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van je paardrijduitrusting. Zet ’m altijd op. Bij sommige verenigingen of ruitersportcentra kun je een veiligheidscap lenen. Een goede cap heeft een kinband met veiligheidssluiting en is goedgekeurd: je ziet dat aan het EN 1384-teken en de CE-markering. 

Wil je meer?

Wil je meer dan alleen leren paardrijden, bijvoorbeeld leren mennen of voltigeren? Ook daarvoor kun je terecht bij een manege of rijvereniging. Wil je meer weten over het rijden van wedstrijden? Kijk dan eens op de pagina Ik wil wedstrijden rijden van de KNHS.


Bron: KNHS.

 

Publicatiedatum: 02-08-2015