Waar let je op bij de aanschaf van een fietsbril?

Tijdens het fietsen beschermt een bril je ogen niet alleen tegen UV-straling, maar ook tegen ongewenste vliegjes die in je ogen kunnen komen. Met dit weer zwermen die ook veel door de lucht. Het is daarom ook belangrijk dat de bril goed afsluit over je ogen. Als je naar een fietsenwinkel of sportzaak gaat voor een fietsbril moet je dus allereerst op de pasvorm van de bril letten. Een bril die steeds van je neus schuift of wiebelt bij je oren is erg irritant.

Lenskwaliteit

De lenskwaliteit van de fietsbril is ook goed om op te letten. Het is belangrijk tijdens het sporten dat het UV-licht wordt gefilterd. In een goede lens worden de lichtstralen door de kromming afgebogen. Bij het fietsen is het natuurlijk ook belangrijk dat je de weg voor je nog kunt zien. Te donkere glazen zijn dus niet handig. Sommige brillen worden geleverd met verschillende sets kleurenlenzen: oranje voor bewolkt weer en donkere glazen voor zonnig weer. Nog mooier is merken met meekleurende glazen, maar daar betaal je ook wel voor.

Fietsbril op sterkte?

Voor brildragers zijn er verschillende oplossingen met fietsbrillen. Merken als Adidas, BBB en Shimano hebben op hun sportbrillen de mogelijkheid een zogenaamde clip-on in de bril te zetten. In deze clip laat je door de opticien geslepen glazen zetten, die je vervolgens achter de gekleurde glazen schuift. Voor wie een stap verder wil gaan en ook dieper in de buidel wil tasten kan denken aan een sportbril op sterkte. Dat kan bijvoorbeeld (tegen een forse meerprijs) met brillen van Oakley. Heb je een sportbril op sterkte nodig? Laat je dan altijd adviseren door je opticien. 

Foto: Shutterstock

 

Publicatiedatum: 18-07-2015