Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Dit is een beetje een verwarrende naam, omdat het geen eczeem is, maar een schimmelinfectie. Voetschimmel kan er voor zorgen dat de buitenste laag van de huid en soms ook de nagels geïnfecteerd raken. 

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel zorgt voor een huidafwijking met irritatie en jeuk. Vaak is er sprake van schilfering en kloofjes tussen de tenen en rode schilferige plekken aan de voetranden. Soms zijn er ook jeukende blaasjes aan de voetzolen, die veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor de schimmel. Als de nagel ook is geïnfecteerd, kan dit leiden tot verkleuring van de nagel (meestal geel/groen en soms donkerder). De nagel wordt dikker en kan net als de huid ook gaan schilferen of afbrokkelen. 

Hoe kom je aan voetschimmel? 

Een voetschimmelinfectie is besmettelijk. Je kunt het via de huidschilfertjes van iemand anders krijgen. Bronnen van besmetting zijn bijvoorbeeld vloeren van openbare zwembaden, douches en kleedkamers in sportaccommodaties.  Dus ook sauna’s. Schimmels voelen zich bovendien prettig in warme, vochtige, donkere ruimtes, zoals een sportschoen.

Risicofactoren:

 • zweetvoeten en slecht ventilerende schoenen;
 • vochtige openbare bad- en was gelegenheden, zoals zwembaden, sauna’s, fitnessen, kleedruimtes;
 • de zomermaanden;
 • tropisch klimaat.

Hoe kom ik er van af?

In de meeste gevallen kan voetschimmel zelf behandeld worden. Hier zijn verschillende schimmeldodende crèmes, zalven, sprays en poeders voor. Zalf is voor de droge huid, crème voor de normale tot vochtige huid en spray voor blaasjes waar vocht uitkomt. Zorg ervoor dat je het middel tot ongeveer twee centimeter rondom de plekken aanbrengt, want de schimmel zit ook op plekken waar je het niet ziet. Strooipoeder kun je in je schoenen en sokken strooien, zodat je niet steeds opnieuw besmet wordt. 

Stop pas met de behandeling als de symptomen volledig verdwenen zijn. Je kunt beter iets langer doorsmeren, om zeker te zijn dat de schimmel echt verdwenen is. Verdwijnt de schimmel niet na zelfbehandeling of zijn ook de nagels besmet? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor een tablettenkuur.

Tips

Wassen:

 • was je voeten elke dag met geen of weinig zeep;
 • gebruik geen desinfecterende zeep;
 • spoel zeepresten goed af;

Drogen:

 • droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen!;
 • gebruik alleen je eigen (schone) handdoek;
 • trek pas sokken en schoenen aan als de voeten goed droog zijn;
 • gebruik talkpoeder tussen de tenen om de voeten droog te houden;

Schoenen en sokken:

 • trek elke dag schone sokken aan van natuurlijk materiaal, bijvoorbeeld katoen;
 • wissel van sokken na het sporten;
 • draag goed ademende, niet te krappe schoenen van natuurlijk materiaal, bijvoorbeeld leer of linnen en wissel regelmatig van schoenen;
 • draag slippers in openbare ruimtes (zwembad, sporthal, sauna).

Bronnen: Huidarts.com en Ace of Brace

Foto: Shutterstock

 • Datum: 23-07-2015
#Aandoeningen #Vraagenantwoord

Lees ook