Vijf krachtoefeningen voor iedere hardloper

Krachttraining is ook voor hardlopers een belangrijk onderdeel van de training. Door je loopspieren gericht te trainen bouw je bijvoorbeeld meer beenkracht op, waardoor je meer snelheid kunt krijgen. Voor lopers met kleine verschillen in links en rechts, kunnen krachtoefeningen ook zorgen voor het corrigeren van de verstoorde balans. Een andere reden om krachtoefeningen te doen is dat je je er ook fitter door gaat voelen.  

Twee tot drie keer per week

Krachttraining heeft het meeste effect als je het regelmatig blijft doen, dus bijvoorbeeld twee tot drie keer per week. Je kunt het beste die oefeningen doen op dagen dat je minder traint of op rustdagen. 

Oefeningen voor de benen zijn goed voor hardlopers, maar romp- en buikspieren zijn ook belangrijk om te blijven trainen. Ook oefeningen voor je voeten en onderbenen mag je niet vergeten. Deze oefeningen kunnen je afzet verbeteren en kunnen de kans op blessures in de scheen- en kuitspieren verkleinen.

Brandend gevoel

Het is bij krachtoefeningen belangrijk dat je er goed op let dat je de oefeningen goed uitvoert. Begin met een paar herhalingen en bouw vervolgens de oefening steeds verder uit. Als je de oefening goed uitvoert voel je na een aantal herhalingen een brandend gevoel in de spieren die je traint. Denk ook aan je adem tijdens de oefening: houd je adem niet in en adem uit als je kracht zet. Pas als je de oefening goed onder de kniet hebt kun je eventueel gewichten gaan gebruiken.

Met deze vijf video’s kun je al gelijk aan de slag om je spierkracht te verbeteren. 

We beginnen met de beenspieren. De squat voor de hamstrings: 

Deze oefening is ook voor de bovenbenen. De lunge zul je meer aan de voorkant voelen: 

Dan de buikspieren: 

Deze oefening is voor de rompspieren: 

En tot slot een oefening voor krachtige voetspieren: 

Bron: Asics

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 17-07-2015