Sporten in het heelal, toekomstdroom of realiteit?

De ICAROS is een soort fitnessapparaat gecombineerd met een 3D-bril. Als je je iPhone daarop aansluit, stap je zo vanuit je saaie fitnessruimte een andere wereld in. Het apparaat kan alle kanten op bewegen, waardoor je in de virtuele wereld ook alle kanten op kunt ‘vliegen’. Als je naar opzij beweegt, ga je op het scherm in je bril ook opzij. Het lijkt simpel, maar volgens de ontwikkelaars heb je wel wat training nodig om het echt onder de knie te krijgen. Ben je eenmaal ervaren in het vliegen door de virtuele ruimte, dan is het ook gelijk een leuke manier om je biceps, triceps en buikspieren te trainen.

Sport en gamen

Volgens trendwatcher Gijsbregt Brouwer is de ICAROS een stap in de richting van de toekomst van sport en fitness. “Ik verwacht dat de samenhang tussen online & offline, gaming en concepten steeds meer gaat toenemen. Daar heb je allerlei technologieën voor, zoals de iPhone, smartwatches en wearable technology.” Brouwer ziet het apparaat van ICAROS meer als iets conceptueels. “Toch is het wel een interessante innovatie, omdat het aansluit bij de trend van conceptualisering en context creëren voor de sport. Mensen willen overdonderd worden, waardoor aanbieders een 'overweldigend' type belevenis moeten gaan aanbieden. Dat kan bijvoorbeeld met projecties om je heen, geuren toevoegen, bewegende onderdelen et cetera. Dit concept sluit daar goed bij aan, maar ik denk dat we met deze trend de komende jaren nog een hele grote stap gaan maken.”

Fitnesscentra

In fitnesscentra ziet Brouwer die ontwikkelingen al ontstaan. “De apparaten in fitnesscentra worden steeds slimmer, flexibeler en leuker. Daarnaast zie je bij sporten als yoga dat er veel gebruikgemaakt wordt van apparaten, waarmee extra bewegingen gemaakt kunnen worden. Dat kan met hangmatyoga, yogabankjes en elementen die aan het plafond hangen. Kortom: apparaten waarmee je meer kan dan alleen bodyweight. Daar is dit concept denk ik wel een overtreffende trap in.” Brouwer denkt dat we de ICAROS ook wel in Nederland gaan zien. “Het zal zeker voor een chique fitnesstent wel mooi zijn om misschien twee van dit soort dingen te hebben staan. Maar dan zal het ook meer een showcase model zijn, zodat je kunt zeggen: ‘Kijk eens wat wij hebben!’ ”

Bron: SPORTNEXT

Foto: ICAROS.NET

Publicatiedatum: 07-07-2015