Onderzoek Vierdaagse naar voeding en beweging

Op 25 juni hebben 10.000 wandelaars via de mail een uitnodiging gekregen om een vragenlijst over hun beweeg- en voedingspatroon in te vullen. Ook alle andere deelnemers aan de Vierdaagse (die dit jaar plaatsvindt van 21 tot en met 24 juli) kunnen meedoen aan het onderzoek. Bij duizend wandelaars gaat het onderzoeksteam tijdens de Vierdaagse de bloedwaardes van een aantal belangrijke vitaminen en mineralen analyseren, waaronder vitamine D. 

Gezonde botten

Vitamine D is onder andere belangrijk voor een goede botgezondheid en spierfunctie. Vitamine D staat momenteel sterk in de belangstelling, omdat tekorten in de westerse wereld veel voorkomen. Volgens studies heeft meer dan de helft van de vijftigplussers een tekort aan vitamine D.

Wandelen in de zon

Zo’n 70 tot 90 procent van onze behoefte aan vitamine D maken we zelf aan onder invloed van UV-straling uit zonlicht. Daarom raadt de Gezondheidsraad aan dat iedereen elke dag vijftien tot dertig minuten in de zon is. Als Vierdaagsewandelaar loop je gemiddeld 500 kilometer als voorbereiding. Je mag er dus van uitgaan dat je als Vierdaagseloper voldoende blootgesteld bent aan zonlicht en dus een gemiddeld betere vitamine D-status hebt. Het Vierdaagseonderzoek gaat na of dit inderdaad zo is.

Onderzoek

Het Radboudumc doet al sinds 2011 een meerjarig vragenlijstenonderzoek naar de effecten van een actieve leefstijl op gezondheid, kwaliteit van leven, progressie van ziekten en ziektebeleving. Elk jaar wordt aan zo’n 10.000 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse gevraagd om een online vragenlijst in te vullen over hun gezondheid en leefstijl. Dit jaar wordt hun gevraagd ook een voedingsvragenlijst in te vullen.

IJzer en foliumzuur

Bij de duizend wandelaars van wie bloed wordt afgenomen, kijken de onderzoekers niet alleen naar vitamine D, maar ook naar vitamine B12, foliumzuur, ijzer, hemoglobine en magnesium. “Deze micronutriënten zijn heel belangrijk, maar worden te vaak vergeten,” aldus Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus van Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar de analyses worden uitgevoerd.

Deelnemen

Ga je de Vierdaagse lopen en heb je de mail niet ontvangen, maar wil je wel deelnemen aan het onderzoek? Op de website van het Vierdaagse Onderzoek vind je een videoboodschap van Maria Hopman en de online vragenlijst. Je krijgt als je die invult ook de resultaten van het onderzoek toegestuurd. 

Foto: vierdaagseonderzoek.nl

Publicatiedatum: 03-07-2015