Limburg verwacht spektakel bij eerste Ironman Maastricht

Nederland heeft er lang op moeten wachten, maar zondag is het dan eindelijk zo ver: een Ironman in Maastricht. De organisatie van Ironman, een wereldwijde serie triatlons, koos voor Zuid-Limburg vanwege de gunstige ligging in Europa en natuurlijk door het uitdagende parcours. Het fietsparcours van 90 kilometer dat twee keer wordt afgelegd, voert onder andere over de beruchte Cauberg. Deze scherprechter van de Amstel Gold Race en het WK wielrennen 2012 wordt twee keer beklommen, net als de Bemelerberg. Het marathonparcours is ook niet vlak met de steile Sint Pietersberg daarin opgenomen.

Zwemmen in de Maas

Ruim 1000 triatleten uit 47 landen gaan zondag om 7.00 uur bij De Griend in Maastricht van start voor het eerste onderdeel: 3,8 km zwemmen in de Maas. Het publiek kan de deelnemers die hele afstand volgen door over de kade mee te lopen. Bij het provinciehuis moeten de zwemmers nog even het water uit om na 300 meter lopen weer de Maas in te duiken. Voor de triatleten is dat even een onderbreking van de zwemslag, maar voor het publiek is zo’n landgang ook een spectaculair gezicht.

Hotspots voor publiek

Als de zwemmers de laatste boei voorbij de Wilhelminabrug hebben gerond klimmen ze de kade op en pakken de fiets in de wisselzone bij De Griend. De organisatie heeft acht 'hotspots' aangewezen waar je goed zicht hebt op de wedstrijd. Op het fietsparcours is dat de top van de Cauberg en de Sportzone Limburg in Sittard. Het looponderdeel speelt zich volledig in Maastricht af. De mooie plekken op de loopronde die drie keer wordt afgelegd zijn de Sint Pietersberg, het Onze Lieve Vrouwenplein, het Vrijthof en de Markt waar de finish is.

Favorieten

De Ironman Maastricht heeft ook een aantal wereldtoppers aan de start. De Nederlander Bas Diederen uit Limburgse Susteren, de beste lange afstand triatleet van Nederland, is één van de favorieten. “Het is fantastisch dat dit evenement naar Nederland is gehaald. Het past perfect in de topsportprovincie Limburg. Uiteraard zal ik er alles aan doen om voor eigen publiek te winnen. Maar het zal moeilijk worden”, aldus Diederen. Yvonne van Vlerken is één van de bijna 100 vrouwelijke deelnemers. Zij won al drie keer eerder de Ironman in Florida en geldt als torenhoog favoriet. Van Vlerken: “Ik zal er dan ook alles aan doen om de favorietenrol waar te maken. Spannend wordt het zeker, want er zitten genoeg wereldtoppers tussen.” 

Bron: Ironman Maastricht

Publicatiedatum: 30-07-2015