Kijk ik sport: "In bankdrukken kan ik mijn energie kwijt"

“Kickboksen, streetdance, groepslessen: ik had al zoveel sporten geprobeerd, maar altijd had ik nog veel energie over en dacht ik: Oké, was dit het?”, vertelt Liza Romana. “Bij bankdrukken heb ik dat niet. Ik kan er mijn energie in kwijt.”

Powerliften

Liza Romana doet sinds twee jaar aan deze krachtsport. “Ik ben nu ongeveer een halfjaar echt professioneel aan het bankdrukken en ben sinds ongeveer drie maanden bezig om ook te kunnen kniebuigen en deadliften om ook powerliftwedstrijden te kunnen doen. Bankdrukken is een onderdeel van powerlifting.”

Sterker worden

“Bankdrukken vind ik zo leuk omdat het trainen ook goede resultaten oplevert”, zegt Liza Romana. “En je merkt met elke training dat je sterker wordt. Maar ik doe het vooral graag omdat het echt een sport is waar je veel voor moet doen. Het is niet alleen bankdrukken, het zijn ook veel bijoefeningen die je moet doen om uit het bankdrukken meer kracht te kunnen halen. Het is ook belangrijk dat je lichaam in goede conditie is, om in de juiste conditie het bankdrukken te kunnen uitvoeren. Daarom zorg ik ook dat mijn conditie goed in orde is met hardlopen en crosstraining.”

Gezond leven

Liza Romana is een behoorlijk fanatieke sporter, die minimaal vijf keer per week traint en gezond leeft. “Ik eet en drink alleen maar de juiste dingen en geen producten zoals snoep, chips en cola. Ik eet minimaal vier keer per dag om wel de juiste calorieën binnen te krijgen die ik met de training verbrand. En ik ga elke avond vroeg op bed om goed uitgerust te zijn voor de volgende dag en ik zorg altijd dat ik mijn vitamines op dezelfde tijd neem. Vroeger heb ik veel aan gymnastiek gedaan en daar heb ik nu alleen maar baat bij. Ik probeer elke dag gymnastics bij mijn trainingen te betrekken om heel lenig te zijn en te blijven. Gemiddeld doe ik twee of drie keer per jaar aan wedstrijden mee.”

Vertrouwen

Liza Romana sport meestal samen met haar vader Geert. “Hij heeft mij ook geïntroduceerd met het bankdrukken. Hij heeft vroeger veel powerlifting gedaan, en het is met bankdrukken belangrijk dat er iemand achter het bankdrukbankje staat als je het gewicht niet omhoog krijgt. En omdat ik vaak zwaar train, vind ik het belangrijk dat het iemand is die ik vertrouw.”

Meer vrouwen

Graag wil Liza Romana meer vrouwen bekendmaken met bankdrukken en de misverstanden over deze krachtsport uit de wereld helpen. “Meestal zijn het mannen die aan bankdrukken doen, maar waarom vrouwen niet? Omdat het met kracht te maken heeft? Ik vind niet dat het uitmaakt of een vrouw het bankdrukken beoefent of een man.”

Foto header: Shutterstock

Op de foto in het artikel: Liza Romana van der Schaaf

Publicatiedatum: 02-07-2015