Welke spieren maak ik sterker met de crosstrainer?

De crosstrainer behoort tot de cardiotoestellen en heeft aan de onderkant een vliegwiel met twee pedalen waar je voeten op staan en die je tijdens het trainen in het rond laat draaien. Aan de bovenkant vind je twee hendels die je met je handen vastpakt. Tijdens het sporten op de crosstrainer gebruik je je benen én je armen. Zodra je met je voeten de pedalen in beweging zet, zet je ook de hendels in werking.

Niet belastend voor je knieën

Een voordeel van de crosstrainer is dat hij minder belastend is voor je knieën dan bijvoorbeeld een loopband. Daarop krijgen je knieën bij elke stap een soort klap te verwerken, wat blessures kan veroorzaken. Door de ronddraaiende beweging die je op de crosstrainer maakt, zonder dat je voeten loskomen van de pedalen, heb je daar geen last van. Sowieso is de impact op je spieren laag, omdat je knieën een vloeiende beweging maken.

Conditie

Een ander voordeel van de crosstrainer ten opzichte van de hardloopband, en ook van de hometrainer, is dat je je hele lichaam een workout geeft: je armen, je benen en je conditie. Je kunt zelf de weerstand instellen en daarmee kiezen of je de focus meer wilt leggen op het trainen van je spieren of op het opbouwen van conditie. Dat eerste doe je met een hogere weerstand.

Sterke bilspieren

Op de crosstrainer kun je je biceps, triceps, buikspieren, hamstrings en quadriceps trainen. Maak je de ronddraaiende bewegingen met je benen niet vooruit maar achteruit, dan versterk je juist je bilspieren. Een echt gespierd lijf zul je niet overhouden aan alleen trainen op de crosstrainer, daarvoor zul je het moeten combineren met krachttraining op apparaten of met losse gewichten.

Calorieën verbranden

Op een crosstrainer kun je wel goed calorieën verbranden: in een halfuur zelfs makkelijk 500. Je hartslag komt op een crosstrainer namelijk al snel op het juiste level om vet te verbranden, tussen de 120 en 140 slagen per minuut. Tip voor een gevarieerde workout op de crosstrainer: wissel af. Maak voorwaartse en achterwaartse bewegingen, train af en toe een paar minuten met losse handen en pas ook de zwaarte van je weerstand regelmatig aan.

Bronnen: Fitsociety en Salusi

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 18-06-2015