Vrijwilliger Ton over Run for KiKa: “Ik heb heel veel foto’s gemaakt”

In Rotterdam vond gisteren de vierde Run for KiKa van dit jaar plaats. “Zaterdag begon de voorbereiding al en heb ik de hele dag opgebouwd: tenten, hekken, vlaggen”, vertelt Ton. “En gisteravond hebben we alles weer afgebroken. Dat doe ik niet alleen, dat doen we met een grote groep vrijwilligers. Gisterochtend was ik om acht uur alweer aanwezig om de laatste dingen op te bouwen. Er zijn altijd wel wat hekken met banieren die ’s nachts omwaaien. Die zetten we weer overeind.”

Startboog

Vlak voordat de vijf kilometer van Run for KiKa begon, zag Ton dat de startboog plotseling inzakte. “Toen ben ik heel snel gaan kijken of er een stekker uit lag, en dat was ook zo. Ik heb snel de stekker er weer in gestoken. Het was niet echt gevaarlijk, want de boog is van rubber, maar er stonden toch tientallen mensen onder.”

Eregasten ontvangen

Op de dag van Run for KiKa is het ook de taak van Ton om de eregasten op te vangen en rond te leiden. Dat waren onder anderen Feyenoord-verdediger Sven van Beek en burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Ik zorg ook dat de zieke kinderen op het podium komen als de burgemeester er is. En ik heb heel veel foto’s gemaakt. Een kind dat op het podium komt heeft vaak een team om zich heen. Eén persoon offert zich dan meestal op om de foto te maken. Dan zeg ik: ‘Ga er gauw bij staan, dan maak ik de foto wel.’ En ik heb ook de cheque aan de burgemeester overhandigd. Er is dit jaar 371.487 euro opgehaald.”

Ambassadeur

Ton is vanaf het begin als vrijwilliger bij Run for KiKa in Rotterdam betrokken. Hij is al langer ambassadeur van KiKa en ook actief bij andere acties en activiteiten in de regio Rijnmond. “Ik ben zelf fanatiek hardloper, ik loop marathons, dus in combinatie met het goede doel spreekt dit evenement mij heel erg aan.”

Emotioneel

De drie belangrijkste vrijwilligers van Run for KiKa Rotterdam mochten gisteren ook op het podium komen, waar ze in het zonnetje werden gezet en een shirt kregen met hun naam op de achterkant. “Dat vond ik heel bijzonder”, vertelt Ton. De sfeer van gisteren omschrijft hij als ongelooflijk emotioneel en ontroerend. Ton noemt het voorbeeld van Fleur, een meisje dat vorig jaar nog op het podium kwam en er nu niet meer is. “Toen ik zag dat twintig vrienden van Fleur in tranen waren, had ik het zelf ook niet makkelijk.”

Stapje langzamer

De sfeer is ook anders dan bij andere loopevenementen, ziet Ton. Winnen en een zo snel mogelijke tijd lopen zijn bij Run for KiKa minder belangrijk. “Er is ook geen tijdsregistratie. De toppers die hier de tien kilometer winnen lopen net even een stapje langzamer dan normaal. Je loopt echt met elkaar als groep. En de kidsrun is helemaal fantastisch.”

Ren ook mee

En maak het verschil voor kinderen met kanker. Run for KiKa is een topevenement voor jong en oud op vijf verschillende locaties in heel Nederland. Je kunt nog deelnemen in Eindhoven. Kies uit een van de drie afstanden: 5 km, 10 km of de KidsRun van 1 km en vraag zo veel mogelijk vrienden en familie je te sponsoren voor KiKa: Stichting Kinderen Kankervrij.

Foto header: Robin Buzink

Publicatiedatum: 29-06-2015