Schaken: goed voor je brein

Schaken is een sport waarbij je verplicht wordt om eerst te denken en dan pas te doen. Je hersenen kun je vergelijken met je spieren. Als je die niet blijft trainen door te sporten, worden ze slap. Met je brein is het precies zo: als je je hersenen niet onderhoudt, wordt hun conditie slechter. Andersom geldt precies hetzelfde: wie zijn spieren traint blijft fysiek fit, wie zijn hersenen traint blijft mentaal in goede conditie. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat schaken preventief of vertragend werkt voor het ontstaan van dementie.

Ga schaken

Hersenonderzoeker en neurobioloog Dick Swaab, auteur van de bestseller Wij zijn ons brein, is een felle tegenstander van fysieke sport en juist wel positief over schaken. Volgens hem geven je organen er eerder de brui aan als je ze regelmatig zwaar lichamelijk belast, maar geldt dit niet voor je hersenen. Die zouden juist in omvang toenemen als je ze steeds nieuwe informatie biedt. “Als je dan toch absoluut aan sport wilt doen, dan kun je wellicht het beste gaan schaken.” 

Minder gestrest

Dat juist de combinatie van fysieke sport en denksport een goede is, werd vorig jaar duidelijk tijdens het WK Hockey, waar toen het seminar ‘Hockey en schaken: een sterke combinatie’ werd gehouden door de hockeybond en de schaakbond. Daar sprak ook toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, die zich gekscherend ‘staatssecretaris van schaken’ noemde. "Met schaken worden bepaalde cognitieve functies getraind, zoals het empathisch vermogen en het geheugen. Uit onderzoek blijkt dat schakers minder gestreste werknemers zijn en minder verzuimen.” 

Seminar

Het seminar krijgt komende zondag een vervolg tijdens het WK Beachvolleybal. Daar wordt het seminar ‘Sporten & het brein: Schaken tijdens het WK Beachvolleybal’ gehouden. De deelnemers kunnen het daar zelf in een schaaksimultaan opnemen tegen schaakgrootmeester Hans Böhm en als afsluiting een wedstrijd van het WK Beachvolleybal bezoeken.

Bronnen: Maxeuwe.nl, Uvsnijmegen.nl en FBDH

Foto: Shutterstock