De stream van Spotify Running stemt het aantal beats per minuut (BPM) van de muziek af op het aantal stappen dat jij zet. Zo motiveert de muziek je om je hardlooptempo vast te houden. Je houdt het rennen daardoor langer vol en verbetert zo vast binnen de kortste keren je eigen snelheidsrecord.

Tiësto

Ook dj Tiësto heeft speciaal voor de Spotify-app een nummer gemaakt, met de opzwepende naam Burn. Dat muziek echt je hardloopprestaties kan verbeteren blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink. Hij zocht uit dat de juiste BPM je kan motiveren om net een paar stappen extra te zetten. Daarvoor moet het ritme van de muziek exact zijn afgestemd op je loopsnelheid, want als de muziek te langzaam of te snel gaat werkt het niet.

Van Coldplay tot Hardwell

Naast de eigen app werkt Spotify sinds kort ook samen met de sportmerken adidas en Nike. Adidas lanceerde een paar weken geleden de running-app ‘adidas go’. Ook hier wordt de muziek aangepast aan jouw loopritme. Loop je wat langzamer, dan klinken er bijvoorbeeld nummers van Coldplay, Racoon of Bruce Springsteen door je koptelefoon. Ren je sneller, dan selecteert Spotify muziek van bijvoorbeeld Kensington, Stromae of Hardwell.

Muziek voor je workout

Samen met Nike introduceerde Spotify onlangs Speed Run-playlists, afspeellijsten voor verschillende soorten workouts. Ze zijn samengesteld door de Nike+ Run Club en maken ook weer gebruik van je looptempo om de bijpassende muziek te kiezen. Dankzij de accelerometer van je iPhone weet je smartphone precies hoe hard je loopt. Dat trucje is ook toegepast in de nieuwste Runkeeper-versie.

Bronnen: Sportnext en Women’s Health

Foto: Shutterstock

  • Datum: 06-06-2015

Lees ook