Met de maatregelen, die op verzoek van het ministerie van VWS zijn opgesteld door NOC*NSF en de vechtsportorganisaties in Nederland, wil de vechtsportsector het imago van de sport verbeteren en een belangrijke stap zetten in het verder ontwikkelen van de full-contact vechtsporten. Een grote afvaardiging uit de vechtsportwereld kwam afgelopen woensdag bijeen voor een symposium.

Keurmerk voor scholen

Een van de belangrijkste maatregelen die daar werden bekrachtigd, is het instellen van een vechtsportautoriteit. Verder wordt er een keurmerk voor vechtsportscholen ontwikkeld en ingevoerd, net als een richtlijn voor vechtsportevenementen. Ook worden er uniforme maatregelen ingevoerd om de vechtsport voor deelnemers nog veiliger te maken.

Als één team

Minister Schippers zei tijdens haar openingstoespraak op het symposium dat vechtsport een grote emanciperende werking kan hebben en kan verbinden. Vechtsport kan zelfs het verschil maken in een mensenleven. “We zijn klaar met onenigheid, met criminaliteit, met de versnippering, het maakt de sport kapot. We willen professionaliseren, volwassen worden en we willen dat deze snel groeiende sport eerlijk, netjes en schoon is. Sta op als één team voor uw sport”, riep de minister op. “En laat iedereen zien hoe mooi het is en wat het voor mensen kan betekenen.”

Een leven lang fit

“Martial arts zoals kickboksen en MMA zijn goed voor de motorische en sociale ontwikkeling van kinderen en zorgen ervoor dat mensen een leven lang fit blijven”, vertelde Marloes Coenen, drievoudig wereldkampioene Mixed Martial Arts en eigenaar van vechtsportschool R-Grip, tijdens het symposium. “Tenminste, als deze goed worden onderwezen. Daarom vind ik het belangrijk dat er een keurmerk voor vechtsportscholen komt.”

Droom

“Daarnaast is het mijn droom dat er kwalitatief hoogwaardige vechtsportevenementen plaatsvinden op toplocaties in ons land”, vervolgde Marloes. “Met de ontwikkelde maatregelen ben ik ervan overtuigd dat we de vechtsportsector de identiteit en het imago kunnen geven die het in zich draagt. En daar zet ik mij graag voor in.”

Bron: NOC*NSF

Foto: Shutterstock

  • Datum: 28-06-2015
#Beleid #NOC*NSF

Lees ook