Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Een team van onderzoekers van de Amerikaanse Michigan State University vroeg aan een groep jongens en meisjes van 10 tot 12 jaar oud waarom zij aan sport doen. De overduidelijke nummer één in het lijstje met antwoorden was plezier. De vijf belangrijkste redenen:

  • Voor de lol
  • Om iets te kunnen doen waar ik goed in ben
  • Om beter te worden in wat ik leuk vind
  • Om fit en in vorm te blijven
  • Om te oefenen

Winnen ontbreekt

Opvallend is dat kinderen de reden ‘om te winnen’ niet noemen. Zelfs in de top tien van redenen om aan sport te doen komt winnen niet voor. Het blijken vooral de ouders en coaches te zijn die een wedstrijd graag winnend willen afsluiten. Kinderen geven daar meestal niet zo veel om, voor hen is winst alleen maar een leuke bonus. Dat geldt niet alleen voor de allerjongsten, ook kinderen op de middelbare school spelen liever in het verliezende team dan dat ze op de bank zitten bij het winnende team.

Meedoen is belangrijker

Dit betekent allemaal niet dat kinderen niet willen winnen, maar vooral dat meedoen voor hen veel belangrijker is. Het is voor kinderen zelfs belangrijk en leerzaam om ook wedstrijden te verliezen, en het is zeker geen reden om met sport te stoppen. Uit vele studies komt steeds hetzelfde resultaat: zeventig procent van de kinderen die stoppen met een sport, doen dat omdat ze er geen plezier meer aan beleven. Wil je als ouder graag dat je kind (meer) sport? Laat je kind dan een sport kiezen dat het leuk vindt om te doen, en focus niet te veel op hoe goed je kind in deze sport is.

Dit is een bewerkte versie van dit artikel dat oorspronkelijk is gepubliceerd op Tym.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 02-06-2015

Lees ook