“Ik speel graag tegen mensen die beter zijn dan ik”

“Ik speel showdown, een sport voor blinden en slechtzienden”, vertelt Marrit. “Showdown speel je staand achter een tafel met opstaande randen, een soort bak dus. In het midden zit een plank over de bak heen. Je slaat met een houten of kunststof batje een bal met drie kogeltjes erin tegen de zijkant aan naar de overkant. Zo probeer je te scoren bij de tegenstander. Met het batje verdedig je ook je doel, een gat met een netje in de korte kant van de tafel. Je speelt met een blinderende bril, zodat iedereen even slecht ziet, ook goedzienden. Mijn vriend is bijvoorbeeld goedziend. Ook heb je een beschermende handschoen aan.” 

Winnen niet het belangrijkst

“Ik ben slechtziend sinds mijn twaalfde en heb een tijd in Grave gewoond. Daar heb ik eerst goalball gedaan, een teamsport voor blinden en slechtzienden. Toen ons team te klein werd, zijn we showdown gaan doen. Toen ik verhuisde naar Friesland zocht ik daar in de buurt ook een club om te spelen. De goalballvereniging uit Zwolle kende ik al, zij speelden vooral om te winnen. Dat vond ik niet het belangrijkste en dus ben ik daar niet gaan goalballen. In januari 2013 kwam er een showdownclub in Zwolle. Ik ben meteen lid geworden. Hier heb ik ook mijn vriend ontmoet.”

Geluid

“Ik kan bij ‘gewone’ sporten de bal niet zien. Bij showdown gaat het op geluid. Het is een heel uitdagende sport. Je kunt elke keer weer nieuwe technieken of tactieken uitproberen en oefenen. De ene keer is de wedstrijd heel spannend en de andere keer gaat het heel makkelijk, ook omdat het vaak een momentopname is. Ik speel graag tegen mensen die beter zijn dan ik, daar kan ik nog veel van leren. Als ik steeds win van iemand wordt het ook maar saai.”

Fanatiek

“Ik vind mezelf erg fanatiek. Ik trainde eerst één keer in de week in Zwolle. Daarnaast gaan mijn vriend en ik ook wel eens meetrainen bij de club in Apeldoorn. Wij hebben daar veel vrienden. In Apeldoorn houden ze soms op zondag een extra training. In februari hebben mijn vriend en zijn beste vriend een showdownvereniging in Assen opgericht en sindsdien trainen we hier op donderdagavond. Nu train ik twee keer per week en heb ik de ene maand een competitiedag en de andere maand een toernooi. Eind juni is er een dubbeltoernooi in Apeldoorn, waar je met twee personen tegen twee anderen speelt. Dan sla je drie keer op en verdedig je drie keer en dan is je partner aan de beurt.”

Mensen enthousiast maken

“Ik vind het leuk om andere mensen te ontmoeten, zoals bij onze vereniging in Assen en bij de club in Zwolle en de vereniging in Apeldoorn. Ik vind het ook erg leuk om nieuwe mensen enthousiast te maken voor de sport. Het leukste vind ik eigenlijk wel dat ik er nog zo in kan groeien. Ik speel nu in de derde klasse. In de competitie heb je een hoofdklasse, eerste klasse, tweede klasse, derde klasse en vierde klasse. Op toernooien is het leuk om van mensen te winnen die normaal in de tweede klasse spelen. Dan weet ik dat ik daar ook wel kom. Op trainingen oefen ik dan weer een andere opslag of een tactiek om de tegenstander op het verkeerde been te zetten: de bal snel van links naar rechts halen en weer naar links. De tegenstander weet dan niet waar de bal gaat komen.”

Sociale contacten

“Naast showdown doe ik ook aan hardlopen om mijn conditie te verbeteren. Ik vind het belangrijk om aan sport te doen omdat je dan fit blijft. Ook vind ik het belangrijk om andere mensen te spreken, even de sociale contacten te hebben als je een lange dag druk bezig bent geweest.”

Meer weten?

Op showdown.nl, een website in aanbouw, vind je binnenkort meer informatie over de sport. Je kunt ook terecht op gehandicaptensport.nl

Publicatiedatum: 03-06-2015