Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Zadelpijn is een vervelende kwaal waar bijna iedereen weleens last van heeft. Het ontstaat door het dichtdrukken van zenuwen en bloedvaten en door het schuren van huid tegen huid of tegen bijvoorbeeld je fietsbroek. Gelukkig kun je met een goede voorbereiding zadelpijn voorkomen.

Je zadel

Zorg ervoor dat je zadel voordat je op de fiets stapt op de goede hoogte staat. Zo voorkom je dat ook je heupen mee moeten draaien en je huid tegen je broek gaat schuren. Blijf ook niet te lang in dezelfde positie op de fiets zitten, maar ga af en toe even op de pedalen staan en probeer regelmatig te gaan verzitten, ook op het achterste deel van het zadel. Daardoor voorkom je langdurige druk op één plek.

Wennen

Als je zo veel uren op een dag op de fiets doorbrengt, is het ook belangrijk dat je een goed zadel hebt. Voor het fietsen van lange afstanden is een hard, leren zadel eerder aan te raden dan een zacht zadel. Net zoals je tijdens een lange wandeltocht beter schoenen kunt dragen die al ingelopen zijn dan gloednieuwe, is het ook belangrijk om je zadel eerst ‘in te zitten’. Schaf een nieuw zadel dus niet vlak voor je fietsvakantie aan, maar al iets eerder, zodat je er eerst tijdens kortere ritjes aan kunt wennen.

Je huid

Een huid die vooraf goed is ingesmeerd met een verzorgende bodylotion kan meer aan. Doe dat ruim van tevoren, want als je dit vlak voor het fietsen doet, wordt je huid zweterig en zacht en kun je last krijgen van blaren. En het is natuurlijk niet de bedoeling de ene kwaal in te ruilen voor de andere.

Je kleding

Draag een goede fietsbroek, met aan de binnenkant een vochtopnemende voering. Controleer of je fietsbroek geen naden of zomen heeft op plekken waar je broek het zadel raakt, want die naden zijn vaak de boosdoeners van zadelpijn. Probeer ook als je onderweg bent je fietsbroek aan het einde van de dag te wassen en zorg dat je er meerdere bij je hebt.

Doorfietsen bij zadelpijn

Heb je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch last gekregen van zadelpijn? Dan is rust de allerbeste remedie, maar dat gaat natuurlijk niet altijd. Vaak begint de zadelpijn terwijl je nog onderweg bent naar je eindpunt en tijdens een fietsvakantie wil je natuurlijk niet halverwege afhaken. Met deze tips kun je vaak toch verder fietsen:

  • Controleer je zadelinstellingen. Staan ze echt goed of kun je het zadel beter iets lager zetten?
  • Leg iets tussen je zadel en je fietsbroek, bijvoorbeeld een handdoekje.
  • Smeer je huid in met een antibacteriële of verdovende lotion. Dat is sowieso verstandig, omdat je bij zadelpijn makkelijk een infectie kunt oplopen als de huid open is.
  • Strooi wat talkpoeder over je pijnlijke huid. Zo schuurt de huid minder.

Bronnen: ANWB en Fietsen123

Foto: Shutterstock

  • Datum: 25-06-2015
#Vraagenantwoord #Blessures #Fietsen

Lees ook