Beachvolleybal is hot

De complete wereldtop van het beachvolleybal is de komende anderhalve week in Nederland te vinden. Tijdens het WK kun je onder anderen de wereldtoppers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en bij de dames Madelein Meppelink en Marleen van Iersel aan het werk zien.

Hot

Ook kun je deze zomer op heel wat nieuwe locaties in Nederland zelf beachvolleybal spelen. Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn, Utrecht, Harderwijk, Rijswijk, Oldebroek; het is nog maar een greep uit de plaatsen waar de laatste tijd nieuwe speellocaties zijn verrezen. Kortom, beachvolleybal is hot. Dat kon de Nederlandse Volleybal Bond al een tijdje zien aan de explosieve stijging van het aantal spelers: inmiddels doen meer dan 40.000 sporters aan beachvolleybal. De relaxte sfeer, de zomerse uitstraling en de vrijheid spreken veel mensen aan. En duiken in het zand oogt en voelt nu eenmaal veel spectaculairder dan in de zaal. 

250 locaties

De toenemende populariteit van de sport is ook duidelijk zichtbaar in de groei van het aantal locaties. In 2004 waren er nog maar vier plekken in Nederland waar je beachvolleybal kon beoefenen, inmiddels zijn het er meer dan 200. “Echt bizar”, zo omschrijft Michel Everaert, directeur Sport van NeVoBo, het tegenover Sport & Strategie. “Zo hard als nu, als dit jaar, zo is het nog nooit gegaan. De kans is, ik had het een jaar geleden niet durven dromen, dat we nog in 2015 over de 250 heen gaan. Overal duiken ze nu op.”

Wereldkampioenschap

Volgens Michel heeft de sterke groei van het aantal locaties vooral te maken met het wereldkampioenschap beachvolleybal in Nederland. Het WK inspireert niet alleen de speelsteden, maar plaatsen in heel Nederland om nieuwe beachvolleyballocaties te openen. En zo’n wereldkampioenschap in eigen land inspireert natuurlijk ook om zelf mee te doen aan toernooien en wedstrijden. Daarvoor organiseert de NeVoBo onder andere nog tot en met augustus het Beach Volleyball Circuit, met toernooien door heel Nederland voor spelers van ieder niveau. Ook is er een nationale competitie en een Junior Beachcircuit.

Op de foto

Het Spuiplein in Den Haag wordt omgetoverd tot Zuiderstrand voor het WK Beachvolleybal. Het beachveld wordt met de nodige vrachtladingen zand tot een grote zandbak omgetoverd. (Bron: Flickr CC/Roel Wijnants)

Bron: Sport & Strategie en Volleybal.nl

Publicatiedatum: 26-06-2015