Wat doe ik tegen zweetvoeten?

Je voeten zweten tijdens het sporten doordat je lichaam warmte kwijt moet. Niet zo raar dat je lijf dat via je voeten doet, want onze voetzolen bevatten meer zweetklieren per vierkante centimeter dan de rest van ons lichaam. Je warme en vochtige sportschoenen zijn de ideale voedingsbodem voor bacteriën, die zich daar dan ook graag verzamelen.

Verzorg je voeten

Zo heb je aan het eind van je training niet alleen goed aan je conditie gewerkt, maar ook flink wat bacteriën verzameld. Om te voorkomen dat die leiden tot ontstekingen en schimmels kun je je schoenen het beste meteen na je training uittrekken en je voeten goed verzorgen. Dit kun je doen door ze met water en zeep te wassen, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing. 

Azijn is fijn

De zeep doodt wel bacteriën, maar niet allemaal. De bacteriën die achterblijven zullen zich snel weer vermenigvuldigen. Een voetenbadje met azijn werkt wel goed. Het scheutje azijn doodt de bacteriën en de schimmels die jouw zweetlucht veroorzaken. Als je flink last hebt van zweetvoeten, is het aan te raden om dit voetenbad na elke training te nemen. Verder bestaan er ook speciale voetencrèmes en -deodorants om je voeten weer fris te laten ruiken en zweet te voorkomen.

Ademen

Van het zweten zelf kom je niet af, dat hoort nu eenmaal bij het leveren van een sportieve inspanning. Wel kun je eens kritisch naar je sportschoenen en -sokken kijken. Heb je er bij de aanschaf op gelet dat ze lucht doorlaten, zodat je voeten kunnen ademen tijdens het hardlopen? Schoenen die gemaakt zijn van kunststof materialen zoals rubber of nylon kun je beter niet dragen. Ook van sokken waarin veel kunststof is verwerkt, krijg je sneller zweetvoeten. Daarom kun je beter sokken aantrekken die gemaakt zijn van vochtopnemend materiaal zoals microvezel of wol.

In de vriezer

Heb je meerdere paren hardloopschoenen, draag ze dan om de beurt. Tot slot nog een tip die misschien een beetje raar klinkt, maar voor veel mensen goed werkt: stop je sportschoenen in een plastic zak en leg ze een nacht in de vriezer. De bacteriën die de zweetlucht veroorzaken houden niet van kou, dus na één nacht zijn de meeste gedood.

Bronnen: Beautylab, Wikipedia en Stoere Vrouwen Sporten

Foto: Shutterstock