Waar let ik op bij de aanschaf van een tennisracket?

De keuze voor een tennisracket is heel persoonlijk. Of een racket voor jou fijn is, hangt af van het type speler dat je bent, je postuur, niveau en persoonlijke verwachtingen. Het is belangrijk dat het racket het spel voor jou makkelijk maakt, zodat je met plezier kan en blijft tennissen. Als je begint met tennissen met een verkeerd racket, is de kans groot dat je snel weer afhaakt of last krijgt van een tennisarm. Ga dus op zoek naar een racket dat bij jou past.

Power en controle

Grofweg zijn er twee typen rackets: powerrackets en controlerackets. Powerrackets hebben een groot racketblad en zijn lichter, breder en stijver. Controlerackets hebben een klein racketblad en zijn zwaarder, smaller en flexibeler. Onkunde en verkeerd geraakte ballen worden met een powerracket beter gecorrigeerd dan met een controleracket. Een powerracket is daarom beter geschikt voor beginnende tennissers. Controlerackets vereisen meer techniek.

Ga voor een flexibeler racket

Tennisrackets zijn te verkrijgen in allerlei materiaalsoorten. Het materiaal bepaalt de stijfheid of flexibiliteit en het gewicht van een racket. Als beginner kun je het beste kiezen voor een flexibeler racket. Ballen komen makkelijker van het racket, omdat flexibele rackets meebuigen als je de bal raakt. Hoe kleiner en dunner het frame, hoe flexibeler het racket is. Een racket met een groter en dikker frame is meestal stijver. Flexibele rackets zijn bovendien vriendelijker voor de arm en leveren dus minder snel armblessures op.

Licht of zwaar?

“Beginnende tennissers kunnen beter niet een te zwaar racket nemen, in verband met de beperkte techniek en meestal kortere achterzwaai. Zware rackets zijn meer geschikt voor betere tennissers”, zegt Elmar Gerth van Dunlop Sports.

Een zwaarder racket geeft meer power, maar vereist ook een betere techniek. Met een licht racket kun je sneller manoeuvreren en door het lagere gewicht word je minder snel moe. Het gebrek aan power van een lichter racket kan worden gecompenseerd door te kiezen voor een racket waarbij het balanspunt meer in de top van het racket ligt. Het racket is dan topzwaar of top weight. Hierdoor kun je de bal toch meer snelheid meegeven.

Groot of klein racketblad?

Een groot racketblad licht stabieler in de hand, geeft meer power en heeft een grotere sweet spot. De sweet spot is de plek waar je de bal ideaal raakt in het midden van je racket. Het tennisracket voelt daardoor stabieler en er kan toch veel snelheid meegegeven worden zonder veel kracht te zetten. Als je de bal buiten de sweet spot raakt, kan het racket een bepaalde draaiing maken en dat vergroot de kans op een tennisarm. Hoe groter de sweet spot, hoe groter de kans op een juist geraakte bal. Met een kleiner blad heb je meer controle en gevoel. Als beginnend tennisser is controle in een racket nog niet zo belangrijk, daarom kun je in het begin beter een racket nemen met een groter blad.

Gripdikte

Het is belangrijk dat een tennisracket goed in de hand ligt. De gripdikte, of gripmaat moet niet te klein of te groot zijn, dan ga je namelijk te veel in de grip knijpen en dat vergroot het risico op blessures. Je kunt je gripmaat bepalen door de afstand van de top van je ringvinger tot aan de tweede handlijn te meten. Deze lengte komt overeen met de omtrek van de grip in millimeters. Je kunt de juiste gripdikte ook bepalen door het racket in de hand te nemen en te kijken of de wijsvinger van de andere hand goed tussen de duimmuis en de vingertoppen past. Als je er zelf niet uit komt, vraag dan in de winkel om advies.

Snaren

Naast de keuze voor een racket, is er ook nog de keuze voor snaren. Er zijn dikke en dunne snaren, darmsnaren en synthetische snaren en je kunt spelen met een harde of zachte bespanning. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Darmsnaren zijn duurder, maar zouden ook ‘lekkerder spelen’. Dunne snaren zijn minder duurzaam, maar absorberen trillingen beter. Dit vergroot het speelcomfort en  verkleint het risico op blessures. Een zachte bespanning heeft een groter ‘trampoline-effect’. Hierdoor veert de bal harder terug. Ook is de sweet spot bij een zachte bespanning groter en de schokbelasting van de bal kleiner. Een harde bespanning biedt meer controle zodat je de bal preciezer kunt plaatsen. Als je net begint met tennissen, kun je beter met wat zachtere bespanning spelen.

Conclusie

Er zijn dus nogal wat factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van een tennisracket. Er is niet één perfect racket voor de beginnende tennisser. Over het algemeen geldt dat power in een tennisracket voor de beginnende tennisser belangrijker is dan controle. Er zijn verschillende factoren die de power vergroten. Maar let wel: ieder voordeel heeft zijn nadeel. Bepaal voor jezelf wat voor type speler je bent. Wil je vooral recreatief gaan spelen, of ben je gedreven om de techniek goed te leren? Om erachter te komen wat jouw speelstijl is en wat voor racket het beste bij jou past, is het verstandig veel verschillende rackets uit te proberen. Kom je er niet uit? Vraag het dan aan iemand die er verstand van heeft. Laat je goed informeren en koop niet zomaar het eerste het beste tennisracket.

 

Bron: Babette Pluim en Marc Safran (2009), Ace of Brace? Praktisch handboek over gezond tennissen, Arko Sports Media, Nieuwegein,

ISBN 978-90-5472-089-8

Foto: Flickr.com/CC Michael Duxbury

Publicatiedatum: 15-05-2015