Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Het Watersportverbond tekende medio maart op de HISWA Amsterdam Boat Show samen met andere partijen – zoals Rijkswaterstaat, provincies, KNRM, Reddingsbrigade Nederland en Sportvisserij Nederland – het nieuwe samenwerkingsconvenant voor de voorlichtingscampagne ‘Varen doe je Samen!’, bedoeld om het veiligheidsbewustzijn op het water te vergroten. 

Ongelukken

“Helaas gebeuren er ieder jaar weer ongelukken en bijna ongelukken, dit trekken wij ons aan”, zegt Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond. “We hebben de ambitie om het veiligheidsbewustzijn te vergroten. Dit doen we, naast onze eigen inzet, door het nuttige materiaal van Varen doe je samen! onder onze aangesloten verenigingen te verspreiden.”

Tips voor bootbestuurders

Varen doe je samen! bestaat onder andere uit de website www.varendoejesamen.nl. Een tip die je daar als recreatieve bootbestuurder bijvoorbeeld vindt, is om aan boord te zorgen voor actuele vaarkaarten van de wateren die je op gaat en op de hoogte te blijven van de weersverwachtingen. Ook is het belangrijk om met je koers duidelijk te laten zien wat je van plan bent. Steek een vaarwater of vaargeul zo snel mogelijk over. Dat doe je door zo veel mogelijk in een rechte lijn van de ene naar de andere kant te varen.

Folders en boekjes

Bij de campagne horen ook informatieve folders en boekjes, met informatie over zaken als het blauwe bord, schutten in sluizen, snelle motorboten en nog veel meer. Ook kun je online specifieke informatie vinden over het gebied in Nederland waar jij gaat varen en zijn er Varen doe je samen-apps voor Apple en Android. 

Voor iedereen toegankelijk

In 2012 voerde Rijkswaterstaat een onderzoek uit naar ongevallen met recreatieboten in Nederland. Daaruit bleek toen dat het aantal ongelukken fors was gestegen: van 198 in 2004 naar 473 in 2012. Dat kwam volgens Rijkswaterstaat doordat er meer pleziervaart is en doordat ongelukken tegenwoordig beter geregistreerd worden. Veiligheidsbewustzijn op het water is en blijft een belangrijk thema, stelt Maurice Leeser. “Wij vinden dat de watersport op een veilige en maatschappelijke wijze moet worden beoefend. Tevens vinden we dat de watersport voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

Bronnen: Varen doe je samen en NOS

Foto: Birute Vijeikiene / Shutterstock

  • Datum: 11-05-2015
#Veiligheid #Watersport

Lees ook