Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De bijeenkomst over wielrennen in oorlogstijd begint morgen om 11 uur. Sportjournalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren nemen je mee terug in de tijd door te praten met oud-wielrenners en hun familieleden, ondersteund door niet eerder vertoonde filmbeelden en foto’s.

Wereldkampioen in oorlogstijd

Jan Derksen jr. vertelt in het Olympisch Stadion over zijn vader, de baanrenner Jan Derksen sr. (1919-2011), die wereldkampioen werd in 1939, 1946 en 1957. Speciaal voor deze bijeenkomst worden persoonlijke bezittingen van Derksen uit de Tweede Wereldoorlog getoond: medailles, shirts en foto’s. Ook vertelt Jan Derksen jr. welke rol de oorlogsjaren in het leven van zijn vader hebben gespeeld.

Wielrennende smokkelaars

Oud-wielrenners Piet van Heusden, Jan Pronk en Rini Wagtmans zijn zelf aanwezig om boeiende verhalen te vertellen over de wielersport van zeventig jaar geleden. Piet van Heusden, wereldkampioen op de baan in 1952, zat tijdens de oorlogsjaren als jonge toeschouwer in het Olympisch Stadion te kijken naar de baanwedstrijden. Rini Wagtmans vertelt over hoe wielrenners uit de grensgebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog vaak ook smokkelaar waren.

Kranslegging

Na de bijeenkomst is er vanaf 12.30 uur de jaarlijkse Sportherdenking bij het beeld van Prometheus op het plein voor het Olympisch Stadion. Edwin van der Sar en Daphne Koster van Ajax leggen daar een krans, net als vertegenwoordigers van NOC*NSF, de KNWU, de stad Amsterdam en het Olympisch Stadion. Gezamenlijk leggen zij vijf kransen in de vorm van de olympische ringen.

Vrij toegankelijk

Beide evenementen zijn vrij toegankelijk. Als je erbij wilt zijn, kun je je aanmelden via deze link (maar dat is niet verplicht). Kun je er niet bij zijn, maar ben je wel een wielerliefhebber? Dan is het programmaboekje over wielrennen in de Tweede Wereldoorlog ook zeer de moeite waard. Je kunt het hier lezen. 

Foto: Flickr CC/Alejandro Mejía Greene

  • Datum: 03-05-2015
#Evenementen

Lees ook